LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA I L’INSTITUT VALENCIÀ DE CULTURA PRESENTEN LA 37A EDICIÓ DE SERENATES AMB UNA DESENA DE CONCERTS AL CLAUSTRE DE LA NAU

LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA I L’INSTITUT VALENCIÀ DE CULTURA PRESENTEN LA 37A EDICIÓ DE SERENATES AMB UNA DESENA DE CONCERTS AL CLAUSTRE DE LA NAU

L’Orquestra Filharmònica de la UV obrirà el festival musical d’estiu, que se celebrarà del 24 de juny al 2 de juliol

Pujaran a l’escenari l’Orfeó Universitari de València; agrupacions professionals valencianes amb una important trajectòria i projecció com són l’Orquestra de València, Capella de Ministrers, Ensemble Gregal, el Quintet Casulana, i Alxarq Percussió; i el cantautor

Marwán amb la Gira 20 aniversario ‘Canciones para una urgencia’

També hi haurà espai per a la cooperació internacional i la solidaritat amb la música ètnica de l’espectacle Veus per Benín

El festival Serenates, coproduït per la Universitat de València i l’Institut Valencià de Cultura, celebra la seua XXXVII edició del 24 de juny al 2 de juliol, amb una desena de concerts que tindran lloc al claustre del Centre Cultural La Nau (carrer Universitat 2, València). Enguany, destaca la presència en el festival del cantautor Marwán (el dia 26), que inclou Serenates en la seua gira internacional 20 aniversario ‘Canciones para una urgencia’.

En 2024, Serenates portarà 37 anys amenitzant les nits d’estiu des del claustre de l’edifici històric de la Universitat de València, un espai que es configura com el marc perfecte per a oferir un festival d’estiu que dedica la seua programació a la música composta i interpretada principalment per músics valencians.

El claustre de l’edifici històric de la Universitat de València ha acollit aquest mateix dimarts la presentació oficial del festival, a càrrec de la rectora Maria Vicenta Mestre; el director general de l’IVC, Álvaro López-Jamar; el director del Palau de la Música, Vicente Llimerá; i la vicerectora de Cultura de la UV, Ester Alba.

La rectora Maria Vicenta Mestre ha destacat “la col·laboració entre Administracions per fer possible el Festival”, un esdeveniment cultural que ha qualificat com a “únic i emblemàtic”. I ha remarcat sobre el programa de concerts: “Que el cartell d’enguany, amb un músic per la pau, és una mostra més d’una universitat pública compromesa com és la Universitat de València”.

Per la seua banda, Álvaro López-Jamar ha apuntat: “Des de l’Institut Valencià de Cultura ens complau poder coproduir al costat de la Universitat de València un festival musical com Serenates, que és un dels principals referents de l’agenda cultural estiuenca de la Comunitat Valenciana per la immensa qualitat, eclecticisme i originalitat de la seua programació, però també perquè és la millor plataforma de promoció i formació dels músics valencians de tots els estils musicals, i de recuperació i posada en valor del nostre ric patrimoni musical”.

Mentre, Vicente Llimerá ha assegurat: “Que l’Orquestra de València torne a participar en un Festival del prestigi de Serenates, una de les referències culturals de l’estiu a València, implica aprofundir en la ferma i necessària col·laboració institucional, elevar el nivell artístic d’aquest encontre i donar l’oportunitat a que joves integrants de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat puguen compartir faristols i experiències amb els nostres músics professionals”.

També hi han estat presents en l’acte institucional el director adjunt de Música i Cultura Popular Valenciana de l’IVC, Joan Cerveró; el gerent de la Fundació General de la Universitat de València, Cristóbal Suria; i la directora de l’EASD, Rosa Esteban, entre d’altres autoritats acadèmiques i culturals; a més dels artistes convidats.

El programa: nou nits i un dia d’esplendor musical

Com ve sent una tradició en aquest festival, obrirà Serenates l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València (24 de juny, 22 hores) amb la producció pròpia Sorolla que, sota la direcció d’Hilari Garcia Gázquez, estrena un espectacle de fusió d’imatges inspirades en l’obra del pintor Joaquín Sorolla i la música per al ballet Sorolla del compositor valencià Juan J. Colomer, amb videoescenes creades i sincronitzades en directe per l’alumnat de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de València com a resultat del taller impartit per l’artista visual Midiclorian.

Dimarts 25 (22 hores), Capella de Ministrers, amb direcció de Carles Magraner, interpretarà Cants de la terra, una mostra del patrimoni musical valencià des de la perspectiva cultural de la música antiga i tradicional a través dels cants del poble, romanços, històries cantades, danses populars i altres que han format part de la història recent.

Dimecres 26 (22 hores), el festival acollirà el concert de la Gira 20 aniversario ‘Canciones para una urgencia’ d’una de les principals veus de la cançó d’autor a Espanya i a l’Amèrica Llatina, Marwán. Un disc recopilatori que reinterpreta amb un so més modern i evolucionat, i que presentarà en més de 60 actuacions a 10 països del món.

Marwan Abu-Tahoun Recio, més conegut com a Marwán, poeta, compositor, músic i cantant, aterrarà a La Nau per a oferir un concert íntim, on conjuminarà música i literatura en un espectacle de compromís fent la màgia que li caracteritza per a convertir allò personal en universal.

Marwán ha esdevingut un fenomen de l’escena musical actual i així ho demostren les seues centenars d’actuacions per a milers de persones. A més, a la seua carrera com a cantautor se li suma el seu èxit amb els seus poemaris, amb més de 200.000 exemplars venuts.

Nascut a Madrid el 1979, Marwán és fill de pare palestí, ha estat nomenat ‘Músic per la Pau’ al Parlament Europeu, i en els últims mesos ha donat el seu suport, juntament amb altres personalitats de la música i la cultura, al moviment universitari contra la guerra a l’Orient Mitjà.

D’altra banda i dins de la seua línia de suport al repertori composat per dones, Serenates rebrà dijous 27 (22 hores) la participació en el festival d’Ensemble Gregal amb el teatre musical El dietari de Matilde Salvador, un espectacle per a actriu, soprano, piano, trio de corda i grup de dolçaines que ret homenatge a la creadora valenciana, i que va ser guardonat amb el Premi de Teatre en Valencià Evarist Garcia 2024 de la Diputació d’Alacant.

Divendres 28 (22 hores) serà el torn de l’Orquestra de València, un referent de la ciutat que enguany interpretarà un programa eminentment romàntic francés i txec, ple de melodisme i colorit orquestral, a càrrec del seu director, José Fabra Català, i amb el solista Jacobo Christensen al violí, a més de la col·laboració d’una selecció de joves músics de l’Orquestra Filharmònica UV. Ací es podran escoltar peces de Bizet, Dvorák i Gounod.

En contraposició a les nits, dissabte 29 a les 12 hores, el claustre de La Nau s’omplirà de música ètnica en un concert que, amb el títol Veus per Benín, oferirà la fusió de temes actuals amb ritmes africans, interpretats per 25 alumnes de l’escola de música i dansa que la Fundació Junts per la Vida dirigeix a Abomey-Calavi (Benín), dins de la seua última gira sostenible i solidària.

Eixe mateix dia, a les 22 hores, ocuparà l’escenari l’Orfeó Universitari de València que, dirigit per Francesc Valldecabres, interpretarà l’espectacle If I am. En aquesta actuació, l’Orfeó presentarà quatre obres corals que crearan ambients i connexions ben diferents i pròpies del temps més actual a través de la força de l’americà David Lang amb If I am silent (2019); L’Stabat mater (1986) del noruec Nystedt; Plainscapes (2002) del letó Peteris Vasks; i el Concerto for marimba and choir (2010) de l’americà Gene Koshinski.

Els sons i el ritme de la percussió inundaran el claustre universitari diumenge 30 (22 hores) de la mà del grup Alxarq Percussió que, juntament amb la secció de percussió de la Filharmònica universitària, presentarà l’obra Drumming, de Steve Reich, en el marc del seu desé aniversari. Una peça capital del minimalisme modern dels anys 70 que es desenvolupa en quatre parts i que estarà ambientada amb una il·luminació interactiva creada i sincronitzada en directe pel Labluz de la Universitat Politècnica de València.

Dilluns, 1 de juliol, a les 22 hores, arribarà a la Universitat de València el Quintet Casulana, una iniciativa de dones músiques procedents de diferents entorns professionals de la música valenciana que, amb aquest nom, han volgut reconèixer la figura de Maddalena Casulana, una de les primeres dones compositores que va publicar en la història de la música occidental. Juntament amb el clarinetiste Daniel Labrada, presenten American Rythms, un concert de música estatunidenca amb obres d’Arlene Sierra, Florence Price i John Musto.

Clourà les nits musicals al claustre l’espectacle Tango: amor desconsolat, dimarts 2 de juliol (22 hores), amb direcció i piano de Juan Esteban Cuacci, al qual s’uniran Mariel Martínez (veu), Silvina Álvarez (viola), Laura Asensio (contrabaix), i Rebeca Núñez i Mariana Otero (dansa) per a mostrar al públic una travessia poètica, un viatge romàntic a través de les embolicades sendes de l’amor.

La història darrere del cartell de Serenates 2024

La creativitat del cartell del Festival Serenates és fruit de la col·laboració entre la Universitat de València i l’EASD València mitjançant la realització d’un projecte que enguany ha recaigut sobre l’alumne Ignacio Carrera, estudiant de quart curs del Grau de Disseny Gràfic.

Dedicat a Clotilde, la dona de Joaquín Sorolla, fa un homenatge a les dones invisibilitzades al llarg de la història de l’art, enllaçant amb l’estrena de la producció pròpia de l’Orquestra de la UV, que té com a protagonista la figura del pintor impressionista.

Ignacio Carrera ha reconegut sentir-se “impressionat” per poder contribuir des del disseny i la música a visibilitzar les dones en l’art, un tema que li preocupa especialment.

Tota la programació del festival Serenates 2024 és possible gràcies a la coproducció de la Universitat de València i l’Institut Valencià de Cultura, a més del suport i la col·laboració de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, l’Ajuntament de València, el Palau de la Música de València, l’Escola d’Art i Superior de Disseny de València, i l’European Festival Association.

error: Content is protected !!