L’ETNO presenta l’Etnomusic 2024 amb una programació repleta de veus femenines que arribarà a les comarques

L’ETNO presenta l’Etnomusic 2024 amb una programació repleta de veus femenines que arribarà a les comarques

  • El museu de la Diputació de València fa públic el cartell de la XXI edició del festival de música folk i del món que, baix el títol ‘Amb mirada de dona’, se celebrarà entre el 25 de maig i el 21 de setembre
  • Etnomusic oferix propostes per a tots els públics, amb música valenciana i altres opcions tradicionals i innovadores de tot el món. Bellreguard, Castielfabib, l’Alcúdia i Ontinyent completaran el cicle de concerts i espectacles que acollirà la Beneficència

La Diputació de València ha presentat este dijous la XXI edició d’Etnomusic, el festival de música folk i del món que, en esta ocasió, porta per títol ‘Amb mirada de dona’. Així ho ha explicat el coordinador i director del certamen intercultural, Paco Cabañés, qui destaca com a principal novetat “la relació directa que s’establirà entre la programació del festival i les exposicions temporals del museu, que en este cas compten amb el protagonisme de la mostra ‘Fadrines’ sobre la solteria de la dona”.

La intenció de maridar les propostes musicals d’Etnomusic i les propostes expositives de L’ETNO es traduïx en “un cartell que inclou veus femenines com La Maria, Carola Ortiz, Maria Mazzotta i Alba Carmona, entre altres”, anuncia el director artístic del festival, Paco Valiente, qui es mostra il·lusionat amb “la varietat de projectes i mirades femenines que estaran representades tant a nivell local com internacional”.

En opinió de Paco Teruel, diputat de Cultura, “Etnomusic és un certamen totalment consolidat, malgrat la qual cosa hem de continuar innovant, com demostra l’equip de L’ETNO, que per alguna cosa ha sigut el millor museu europeu de l’any, treballant propostes tan interessants com esta des del món de la música, o altres que aprofundixen en l’art o les tradicions, especialment les de la nostra terra”. Teruel ha destacat igualment “la itinerància d’un programa que arribarà a quatre comarques, als municipis de Bellreguard, Castielfabib, l’Alcúdia i Ontinyent, en la línia d’esta Diputació i de l’àrea de Cultura d’acostar les nostres propostes als pobles”.

En la presentació han participat dos dels integrants del grup de percussió Amores, que en el seu 35 aniversari han preparat un nou espectacle titulat ‘Ubuntu’ que estrenaran el 30 de maig en la Beneficència. “Ubuntu és la responsabilitat que tenim tots enfront dels altres, sobretot davant els més vulnerables i el medi ambient”. En llenguatge musical, i en paraules del mateix Jesús Salvador ‘Chapi’, “establim un teixit entre la música tradicional africana, els grans mestres com Steve Reich i Philip Glass i algunes propostes nostres”.

Per part seua, Pau Ballester, company fundador del grup Amores al costat de Chapi, ha agraït a la Diputació comptar amb ells “en una celebració tan important per a nosaltres com és complir 35 anys i fer-ho amb un nou espectacle creat amb tot l’afecte”.

Programació Etnomusic 2024

‘Amb mirada de dona’ es presenta al públic valencià amb una programació bàsicament femenina per a fer coincidir el festival amb l’exposició ‘Fadrines’, una de les instal·lacions més importants que L’ETNO realitzarà en 2024. L’exposició ens parla de dones que no es van casar quan era oportú: solteres que, per voluntat, van subvertir la norma de casar-se i tindre fills. Prenent este fil conductor, Etnomusic presenta un programa compost bàsicament per dones, que des de diverses perspectives ens mostren la seua manera de relacionar-se, intimar, estimar, treballar i com no, crear.

Els concerts, que tindran lloc als patis del Centre Cultural la Beneficència, començaran amb La Maria (25 maig-22.30 h), artista valenciana que s’inscriu en una nova fornada d’artistes que estan trencant clixés i estan portant el cant valencià a nous àmbits per a mantindre’ls com el que són, música popular que la gent escolta i canta.

Mayalde (2 de juny-11.30 h), un dels grups més reconeguts del panorama espanyol de música tradicional, ens oferirà un concert familiar que ens farà reviure els sons de les nostres iaies i iaios: aquelles primeres cançons fetes en moltes ocasions amb coses de la vida quotidiana. Amb Amores (30 de maig-20.15 h), grup valencià també de gran trajectòria i reconeixement internacional, ballarem amb la percussió senegalesa abraçant valors de convivència i germanor entre els pobles.

El Nido (1 de juny-22.30 h) ens proposa un concert carregat de valors contemporanis partint de ritmes i estructures plenament tradicionals. Una compilació de jotes i rodes burgaleses que lluny de fixar-nos en el passat ens plantegen temes actuals.

Després d’este concert, el festival s’endinsa en un univers plenament femení. Amb Maria Mazzota (7 de juny-20.15 h), cantant italiana de l’Apulia, revisarem a ritme de tarantel·les mesclades amb nous elements, els estats d’ànim que com les ones de la mar es poden emportar a la tragèdia o a la calma més amable.

Carola Ortiz (8 de juny-22.30 h), amb l’àlbum Cantareras, ens porta a l’univers íntim de les dones que mentre omplien els cànters d’aigua en el riu, treball bàsicament femení d’una època no tan llunyana, es comptaven els seus pensaments i estats d’ànim.

El festival es completa amb les actuacions d’Alba Carmona i Eixa (21 de setembre-20.15h), projecte de l’artista valenciana Isabel Latorre. En un espectacle que aposta per la paraula, la catalana Alba Carmona ens proposa un viatge eclèctic partint del flamenc que ens portarà a territoris com la cançó d’autor o el bolero. Per part seua, la cantant i compositora Isabel Latorre ens oferirà un exquisit maridatge entre les varietats del raïm valencià i la música tradicional del mediterrani o fins i tot el jazz.

Etnomusic als Pobles

Dins del programa es realitzarà el concert de Mayalde per a famílies realitzat en col·laboració amb el SARC de la Diputació de València i, com es fa des dels últims anys, concerts en municipis. En 2024, Etnomusic visitarà Bellreguard, Castielfabib, Ontinyent i l’Alcúdia, en una aposta per descentralitzar l’activitat cultural i acostar als municipis proposades musicals que estes localitats tenen dificultats per a contractar i que gràcies a la disponibilitat de la Diputació poden ser vistes en estos llocs.

Els concerts i espectacles tindran lloc a Bellreguard el 7 de juliol (Eixa); a Castielfabib el 26 d’agost (Mayalde); a l’Alcúdia el 13 de setembre (Amores); i a Ontinyent el 22 de setembre (Alba Carmona i Jesús Guerrero).

error: Content is protected !!