L’IVAM presenta dos accions performatives de les artistes Claudia Pagès i Ludovica Carbotta

L’IVAM presenta dos accions performatives de les artistes Claudia Pagès i Ludovica Carbotta

Les creadores es troben presents en l’exposició ‘Escena 1. Fer paisatge’ que s’exhibix fins al 19 de maig

  • Un relat sonor entorn de dos aljubs a Xàtiva i la projecció d’una pel·lícula contextualitzaran els seus treballs

L’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) presenta el divendres 3 de maig, a les 18.00 i a les 19.00 hores, dos accions amb les artistes Claudia Pagès (Barcelona, 1990) i Ludovica Carbotta (Torí, 1982), que dialoguen amb l’exposició ‘Escena I. Fer paisatge’ i oferixen noves lectures sobre la mostra.

L’acció de Claudia Pagès és una lectura del text Aljubs i Grups i un recorregut sonor al voltant de les localitzacions entorn de dos aljubs a Xàtiva, el primer lloc que va produir paper a Europa. La capital de la Costera va ser el bressol europeu del paper en el segle VIII i la primera ciutat occidental que va tindre una fàbrica paperera cap a l’any 1150. El text Aljubs i Grups és el segon treball que Pagès fa entorn de dos aljubs a Xàtiva i respon a una invitació de l’IVAM a la mateixa artista.

Seguint la circulació de l’aigua, Pagès se centra en dos aljubs (l’aljub de Montsant i els quatre aljubs de Xàtiva) per a crear una analogia entre les cisternes d’aigua i els conjunts. Tot això provoca una segregació, una exclusió, per la qual cosa l’aljub no és un espai tancat, sinó un contenidor de temps en superposició.

El treball de l’artista, que transita entre el text, instal·lacions i lectures sonores, s’ha centrat en els últims anys en els sistemes de distribució, circulació i consum. En ‘Rates i cuques’ (2020) es va fixar en els productes que es venen a l’eixample barceloní, mentres que en ‘Gleaners–Extracció’ (2018-2019) va observar les transaccions dels Encants, el mercat de segona mà de la mateixa ciutat. En ‘Aljubs i Grups’ el paisatge de Xàtiva es convertix en un receptor de so on es reordenen grups i poder, temps i superposició.

En el cas de Ludovica Carbotta, que participa en l’exposició amb les peces Moderate RD 01 / The Powder Room i Severe UD 01 / The Powder Room, presentarà la pel·lícula Monowe (2024), un film homònim al projecte de llarg recorregut en el qual Ludovica Carbotta treballa des de 2016. Es tracta d’un projecte en col·laboració amb el Mambo (Museo d’Arte Moderna di Bologna) que té el suport l’11a edició d’Italian Council, el programa destinat a donar suport a l’art contemporani italià promogut pel Ministeri de Cultura italià.

Monowe és una ciutat imaginària, entre una ruïna i un lloc en construcció, en la qual habita una sola persona. S’ha anat desplegant en elements fragmentaris com l’entrada, la fàbrica, el museu o la torre de vigilància. El solitari estatus de l’únic habitant de la ciutat posa en dubte la funció social d’estes arquitectures com a institucions, proposant una reflexió sobre la condició d’aïllament de l’ésser humà i el perill inherent al replegament i desaparició de la comunitat.

En els seus treballs, Ludovica Carbotta investiga, a través de l’exploració física de l’espai urbà, les formes en què els individus establixen connexions amb l’entorn en el qual viuen. A cavall entre la realitat i la ficció, les seues obres recents combinen instal·lacions, textos i performances, reflexionant sobre les nocions de lloc, identitat i participació.

Després de la projecció, seguirà una conversa entre Ludovica Carbotta i Caterina Almirall, comissària independent.

Les activitats són gratuïtes fins que es complete l’aforament. Més informació en la web de l’IVAM.

error: Content is protected !!