L’IVC i l’Ajuntament de Xàtiva presenten la programació de l’octava edició del festival Música i Lletra

L’IVC i l’Ajuntament de Xàtiva presenten la programació de l’octava edició del festival Música i Lletra

El festival se celebra en diferents espais de la ciutat en sis jornades del 12 de maig al 14 de juny

  • Inclourà les actuacions de Salvador Sobral, Nacho Mañó i Gisela Renes, Carles Dénia, Júlia Colom i Jon Maia, Maio, Esther, Borja Penalba i Carles Belda i Sanjosex

La Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport, a través de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), i l’Ajuntament de Xàtiva organitzen l’octava edició de Música i Lletra (Mil), el festival especialitzat en la cançó d’autor que se celebrarà del 12 al 14 de juny en sis sessions diferents en diferents espais de la ciutat.

Amb la direcció artística del músic Feliu Ventura, Música i Lletra oferix una programació conformada per propostes musicals amb expressions molt diverses de la cançó d’autor i noms tan reconeguts com el portugués Salvador Sobral, els valencians Nacho Mañó i Gisela Renes, Carles Dénia i Borja Penalba.

Les propostes més innovadores i jóvens vindran de la mà de les veus de Maio, Júlia Colom i Esther. També estan programades les actuacions d’artistes nacionals com Jon Maia, Carles Belda i Sanjosex.

Un any més, la programació del Mil deixa espai a expressions molt diverses de la cançó d’autor, des de les propostes consolidades a les veus més innovadores i les sonoritats més originals. De nou, alguns dels concerts s’agrupen en propostes dobles per a oferir al públic l’oportunitat de conéixer nous artistes.

Les entrades estaran a la venda en la web del Gran Teatre de Xàtiva des de 8 de maig a les 12:00 hores i en la taquilla física del teatre de 12:00 a 14:00 hores i de 17:00 a 19:00 hores. L’edició d’enguany també manté els preus populars, amb entrades de 8 a 15 euros, i 1 euro per als menors de 12 anys acompanyats.

Música d’autor

El director adjunt de Música i Cultura Popular Valenciana de l’Institut Valencià de Cultura, Joan Cerveró, ha destacat que l’IVC “està compromés amb els creadors valencians de tota mena d’estils i orígens, impulsant i donant suport a les propostes de músiques i llengües molt diverses”.

“En este cas, els cantautors són la representació actual dels antics trobadors, aquells que posaven lletra i música a les històries, col·lectives o personals, del seu temps. Les cançons sempre parlen dels desitjos i les esperances, del dolor i l’alegria, de la felicitat i la tristesa, de coses, del tot, universals. És per això que els nostres trobadors són ara els nostres cantautors, al final: músics i poetes”, ha afegit.

Per la seua part, l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, ha destacat que és tot un orgull “poder continuar tenint a Xàtiva este festival, que s’ha consolidat amb el pas del temps i que és tot un referent per a la música d’autor i per als artistes que aposten per la nostra llengua”.

“S’hi combinen figures contrastades del panorama actual amb jóvens que tenen un futur brillant, i respecte a estos últims, l’aposta va més enllà amb la promoció del concurs de jóvens intèrprets, mitjançant el qual se’ls obri una finestra d’oportunitats per a fer-se camí en el món de la música”, ha assenyalat.

A més, Cerdà ha agraït la implicació de l’Institut Valencià de Cultura en el festival i també el paper del director artístic en l’elaboració del cartell d’enguany: “Disposem d’una programació potent i transversal i des d’ací convidem la ciutadania de Xàtiva, i també la de la resta del territori, a visitar la nostra ciutat per a gaudir amb els concerts que s’han programat amb tot l’afecte i cura”, ha conclòs.

Per la seua part, el director artístic del festival, Feliu Ventura, ha explicat la programació d’esta edició i la proposta estètica d’enguany i ha afegit: “En la seua octava edició, el Mil es consolida com un referent de la cançó d’autor mantenint el seu compromís amb els músics, amb l’especial atenció per la presència normalitzada de cantautores en els escenaris i la representació de diferents llengües i estils”.

A la roda de premsa també han assistit Victoria Ferrando, professora de música i membre del jurat del Certamen de Jóvens Cantautors/es, i la cantant Esther, present en el cartell d’enguany, que han destacat la importància de donar oportunitats a les propostes més jóvens que comencen en el món de la música.

La programació

El primer concert d’esta edició serà el diumenge 12 de maig al Gran Teatre amb les actuacions de Carles Dénia i Esther. Carles Dénia presentarà el seu últim disc, Mussol, una compilació de poemes fets cançons que ve precedit per nombrosos premis i nominacions entre els quals figuren el Premi Carles Santos al millor disc de cançó d’autor 2023 i el Premi Ovidi al millor disc de cançó d’autor i a la millor lletra.

Per la seua part, després d’un intens any portant als escenaris el seu primer disc, Les cartes que mai vaig cremar, Esther arribarà a Xàtiva amb el seu directe enèrgic i una veu pròpia i brillant que han situat la jove cantant de Vinaròs com una de les grans revelacions de l’actual escena valenciana i un referent per als públics més jóvens.

El segon concert se celebra el divendres 17 de maig al Gran Teatre de Xàtiva, amb l’actuació de la mallorquina Júlia Colom i la presentació de Giròvag del valencià Borja Penalba.

Júlia Colom presentarà Miramar, el seu celebrat disc debut amb peces de creació pròpia i altres d’origen popular que són una autèntica reivindicació de la transmissió oral i de les múltiples vides que poden viure els cants.

Giròvag és el projecte més personal del músic i compositor Borja Penalba, un disc existencial que acaba d’eixir al mercat i que arriba al festival amb tota la intensitat i l’eclecticisme de l’artista.

El diumenge 26 de maig tindrà lloc al CCX l’actuació de Carles Belda & Sanjosex, emmarcat en la celebració del ‘Mil Descobrix: VII Certamen de Jóvens Cantautors/es’. El músic empordanés Carles Sanjosé i l’acordionista Carles Belda presenten Càntut, cançons de tradició oral, un projecte que va nàixer en 2016 amb la voluntat de recuperar cançons que pervivien tan sols en la memòria popular de les comarques gironines i que ara, sis anys després, es reedita amb una nova gira i una edició en vinil.

El diumenge 2 de juny arribarà al Gran Teatre de Xàtiva el músic i productor Nacho Mañó, guardonat amb el premi d’honor en els Premis Carles Santos de la Música Valenciana 2023, que presenta juntament amb Gisela Renes el seu espectacle Câsa. Es tracta d’una proposta íntima i compromesa que va nàixer de l’aïllament de la pandèmia, amb l’acompanyament d’Ales Cesarini al contrabaix, Mariano Steimberg a la bateria i percussió, i els teclats de Moisés Bautista.

La figura internacional d’esta edició és el portugués Salvador Sobral, que actuarà el dissabte 8 de juny al Gran Teatre de Xàtiva. Sobral presentarà Timbre, el seu esperat retorn discogràfic, un disc íntim, lluminós i alegre.

El festival conclou el 14 de juny amb les actuacions de la catalana Maio i el bertzolari (versador) basc Jon Maia. Amb una gran versatilitat musical, Maio Serrasolsas presenta el seu segon disc, Suau, una col·lecció de cançons íntimes, reals i honestes, cançó pop d’autor que fluïx entre l’actitud punk, la música electrònica i les ganes de ballar. Jon Maia presentarà el seu nou treball Kantu berri bat gara liburu, una continuació de l’antologia publicada en 2021, centrada en la identitat i la transmissió i en la qual predominen les noves cançons.

La il·lustradora valenciana Eixa, nom artístic d’Isa Ruiz Benavent, ha sigut enguany l’encarregada d’expressar visualment l’essència del Mil, amb una il·lustració que juga amb la idea de Vicent Andrés Estellés de ‘la clau que obri tots els panys’, un al·legat per la funció múltiple de la música en les nostres vides: com a expressió, com a ferramenta de lluita, com a art viu i com detonadora d’emocions.

A més, el festival Música i Lletra continua apostant en esta edició pel llançament de nous talents. El ‘Mil Descobrix: VII Certamen de Jóvens Cantautors/es’ repartirà 2.700 euros en premis per a autors no editats. Algunes de les veus emergents que han guanyat el ‘Mil Descobrix’ en edicions anteriors són Laura Esparza, Xiomara Abello, Pilar McCarthy, Amic de les Cireres o Lia Sampai. L’entrega dels premis se celebrarà prèviament en el concert de Carles Belda & Sanjosex, el diumenge 26 de maig al CCX.

Un festival consolidat

El Mil es consolida any rere any amb cartells aplaudits tant pel públic com per la crítica. Entre els noms que han passat per les seues últimes edicions es troben Maria Arnal i Marcel Bagès, Vicent Torrent, Maria de Mar Bonet, Ferran Palau, Núria Graham, Paco Ibañez, Clara Peya, Pau Vallvé i Pep Gimeno ‘Botifarra’, entre altres.

Els il·lustradors valencians dels cartells són també una part fonamental del festival. Entre ells figuren Clara Iris, Carles UbeEfe, Elías Taño, Xavier Sellès i Helga Ambak.

error: Content is protected !!