L’OBRA ‘JO SOC EL PA DE LA VIDA’ DE SOROLLA ES TROBA INSTAL·LADA AL MUSEU DE BELLES ARTS DE VALÈNCIA

L’OBRA ‘JO SOC EL PA DE LA VIDA’ DE SOROLLA ES TROBA INSTAL·LADA AL MUSEU DE BELLES ARTS DE VALÈNCIA

Després de formar part de l’exposició ‘De la foscor a la llum’ al palau de les Comunicacions, la pintura s’ha traslladat definitivament al Museu de Belles Arts per a iniciar la museografia de la nova sala Sorolla

L’obra ‘Jo soc el pa de la vida’ de Joaquim Sorolla, que va formar part de l’exposició ‘De la foscor a la llum. Cinc segles d’art’ al palau de les Comunicacions, ja es troba instal·lada al seu lloc final d’exhibició a les sales de la col·lecció permanent del Museu de Belles Arts de València.

‘Jo soc el pa de la vida’, un oli sobre tela de 415 x 532 cm, és la pintura de temàtica religiosa de dimensions més grans que es conserva del mestre valencià. Signada i datada en 1897, la pintura està presidida per una barca en què destaca la vela blanca que ocupa una part important de la composició. Dempeus i d’esquena a un grup de pescadors es troba Crist, vestit amb un ampli mantell roig, que amb els braços alçats es dirigeix a una multitud de gent que l’escolta a la riba.

Per les grans dimensions que té, l’obra de Sorolla ha necessitat un complex i minuciós procés de trasllat i instal·lació de la pintura en la sala on finalment serà exhibida al públic, procés que ha controlat en tot moment el personal tècnic del centre museístic. Per les excepcionals dimensions que té, ‘Jo soc el pa de la vida’ s’ha instal·lat en la futura sala Sorolla que s’inaugurarà a finals de 2023, perquè, una vegada desenrotllada la peça, no tornarà a abandonar aquesta ubicació per a assegurar-ne la correcta conservació.

El director del Museu de Belles Arts de València, Pablo González Tornel, ha subratllat que “per al Museu de Belles Arts és emocionant albergar-hi ‘Jo soc el pa de la vida’, l’obra de Sorolla de més dimensions a la Comunitat Valenciana”. Igualment, ha indicat que “amb el trasllat i la instal·lació de ‘Jo soc el pa de la vida’ culminen els treballs de trasllat de les obres que la Generalitat Valenciana va adquirir l’octubre de 2022 de la família Lladró, per a integrar-les en els fons del Museu de Belles Arts”. A més, González Tornel hi ha afegit que “el trasllat d’aquesta colossal obra de Sorolla marca el punt d’arrancada de la nova sala dedicada a ell, en la qual figuraran més de cinquanta obres del mestre”. La col·lecció del Belles Arts esdevindrà així la col·lecció pública més important d’obres del pintor després de la del Museu Sorolla.

Una obra excepcional de Sorolla

La pintura ‘Jo soc el pa de la vida’ va ser encarregada en 1896 per Rafael Errázuriz per a decorar la seua casa palau de Valparaíso (Xile). Sorolla havia conegut el diplomàtic i empresari vitivinícola xilé a Madrid el desembre de 1895 i com a producte d’aquella trobada, aquest diplomàtic li va encarregar una sèrie de retrats familiars, una pintura religiosa amb el tema de Jesús predicant en la barca i quatre obres relacionades amb el vi. Dues d’aquestes obres, ‘La verema’ i ‘La premsa’, es troben hui al Museu Municipal de Viña del Mar (Xile), mentre que de les altres dues, ‘La parra’ i ‘La bacanal’, s’ignora on estan. Per a la realització d’aquests quatre panells, relacionats amb el treball de la verema, Sorolla va decidir viatjar a Xàbia i conéixer de primera mà el treball que es realitzava per a la producció del vi.

La combinació d’elements quotidians de la realitat circumdant, com ara la barca humil de pescadors valencians en què se situa Jesús, amb la temàtica cristiana i una il·luminació que produeix un cert misticisme donen com a resultat una obra simbolista única dins de la producció de Sorolla.

error: Content is protected !!