Nou exposicions temporals completen la programació habitual dels museus municipals

Bona part de les propostes versen sobre aspectes de la vida de Blasco Ibáñez, Miguel Hernández, Concha Piquer i Mariano Benlliure

• Cartells de les exposicions sobre Blasco Ibáñez, Miguel Hernández, Concha Piquer i Mariano Benlliure

El periple de Blasco Ibáñez al voltant del món a bord del Franconia, la vida del poeta oriolà Miguel Hernández, la figura de Concha Piquer com a artista empoderada en l’escenari de postguerra o la relació de Mariano Benlliure amb València protagonitzen quatre de les nou exposicions temporals que es poden visitar estos dies en els museus municipals. Les propostes complementen la programació habitual que oferixen els espais culturals de la ciutat.

Casa museu Blasco Ibáñez.
 

La volta al món de Blasco Ibáñez en el transatlàntic Franconia, de la qual es complixen ara cent anys, centra “El viatge dels milionaris”, que es pot vore fins al 31 de març de 2024 en el número 159 del carrer d’Isabel de Villena, l’edifici que va ser residència del novel·lista, convertit en casa museu.

Les persones que s’acosten a l’exposició podran conéixer de manera detallada l’itinerari seguit per l’escriptor, que el va portar de Nova York a Niça passant per Hawaii, el Japó, Corea, la Xina, Filipines, Indonèsia, Birmània, l’Índia, Sudan i Egipte, a través de nombroses imatges del viatge, fullets publicitaris del creuer, quaderns de notes, postals, llibres i fins i tot textos autògrafs i galerades d’impremta.

Drassanes

En el 81 aniversari de la seua defunció, les Drassanes oferixen una exposició, fins al 30 de juny, sobre la figura del poeta oriolà Miguel Hernández, la qual recorre les diferents etapes de la vida de l’escriptor i permet a l’espectador comprendre el seu compromís polític, la seua participació en la guerra, el seu pas per la presó i com va morir. S’hi inclouen dos fotografies inèdites del literat a València

La ciutadania també pot acostar-se al centre del Grau, fins a l’11 de juny, per contemplar “Arquitectures deshabitades”, una proposta entorn de les infraestructures del patrimoni industrial urbà abandonades com a conseqüència de la crisi o del canvi de paradigma econòmic. L’elecció d’este espai obeïx al fet que este constituïx un exemple d’edificació que, en el seu origen, va estar destinat a la construcció i reparació d’embarcacions. El projecte, comissariat per MAKMA, revista d’arts visuals i cultura contemporània, compta amb els artistes Antonio Alcaraz, Jose Antonio Picazo, Rafa de Corral, Sebastián Nicolau i Xavier Monsalvatje.

Sala d’exposicions de l’Ajuntament

Doña Concha. Una exploració al voltant de la copla i Conchita Piquer” és el títol de la mostra que es pot visitar a la Sala d’Exposicions de l’Ajuntament fins el pròxim 11 de juny. La novel·la gràfica de Carla Berrocal, Doña Concha. La rosa y la espina, actua de fil conductor d’esta proposta, amb què es pretén posar en valor la figura de la cantant valenciana com una artista empoderada en l’escenari de la postguerra, que no ha estat suficientment reconeguda.

Museu del Palau de Cervelló

Mariano Benlliure en l’Arxiu Municipal de València” commemora els 75 anys de la defunció de l’escultor valencià al Museu del Palau de Cervelló. Les instal·lacions de la plaça de Tetuan donen a conèixer, fins al 15 de maig, la bona relació entre Benlliure i la ciutat i posa en valor documents el patrimoni cultural dels carrers i places de València, mitjançant fotografies, expedients i documentació diversa.

Museu d’Història de València

Fins al 16 de juliol es pot visitar al Museu d’Història de València “Pobles en peu d’art. Fem de la perifèria, centre”, que recull el treball artístic del veïnat de 17 pobles de València al llarg dels últims set anys, en el marc del programa “Cultura als pobles de València”. La iniciativa partix d’Anna Albaladejo i Sandra Sancho i abasta una cinquantena de fotografies i vídeos.

Museu de la Ciutat

Les instal·lacions de la plaça de l’Arquebisbe acullen, fins al pròxim 28 de maig, la mostra “Javier Calvo 2014-2023”, que repassa la trajectòria dels últims nou anys d’este artista valencià a través de la selecció d’un centenar de quadres de diverses sèries i en formats i tècniques diferents.

L’obra de Calvo es caracteritza per la reiteració de formes rectilínies dures i obertes que modulen les composicions, juntament amb l’absència absoluta de línies corbes que en alguns casos recorda elements de cristal·lografia i papiroflèxia. El pintor se servix també d’un fort cromatisme basat en la paleta de colors freds com el violeta, el verd i el blau ultramar, i aprofita magistralment la tècnica de l’sfumato.

L’Almoina

El centre arqueològic l’Almoina va inaugurar en desembre de 2022 “Tota pedra fa paret. Fragments d’arquitectura a València. Segles XIII-XVI”, que exhibix 38 peces arqueològiques trobades a València en les últimes dècades. Coordinada i comissariada per la secció d’Arqueologia Municipal (SIAM) de l’Ajuntament juntament amb el professor de la Universitat Politècnica, Federico Iborra, l’exposició està oberta fins al pròxim 30 de juny.

Museu faller

El Museu faller ha programat la mostra “Falles experimentals, experimentar amb falles. El paper de les institucions públiques en les falles experimentals de València”, amb què es pretén difondre una obra variada, diversa i representativa de l’experimentació artística en les falles, tant grans com infantils, d’artistes de diverses èpoques i diferents estils. Estarà en marxa durant tot l’any.

error: Content is protected !!