Poecítrics, un festival de poesia en l’hortbotànic El Bartolí

L’acte tindrà lloc el dissabte 29 d’abril a les 19h amb entrada lliure i gratuïta
El dissabte 29 d’abril se celebrarà en la Todolí Citrus Fundació, a Palmera, la primera edició del Poecítrics, una vesprada de versos en la que els poetes convidats faran un recorregut cítric a través de la poesia de tots els temps. Organitzat per la Todolí Citrus Fundació i la Fundació Francisco Brines, l’acte compta amb la col·laboració del Ministerio de Cultura, la Generalitat Valenciana, la Diputació de València i els Ajuntaments de Palmera i d’Oliva.

El festival Poecítrics vol posar en valor l’essència de la tasca de les fundacions de Vicent Todolí i Francisco Brines; dos projectes que tenen la casa familiar, on van transcórrer la infantesa dels dos i, alhora, base dels seus projectes que treballen per a la conservació d’un llegat paisatgístic etern i universal a través de la memòria de la terra i les paraules. Todolí amb el temps ha anat creant un projecte únic: la fundació privada més gran del món dedicada als cítrics, que compta amb cinc-centes varietat provinents de tot arreu, i Brines, des de l’Elca, ha construït un dels espais escrits més importants de la poesia castellana del
segle XX.
A través de la poesia Brines ha evocat com ningú l’emoció del paisatge valencià; ningú com el nostre Premio Cervantes ha descrit els canvis estacionals i la bellesa dels cítrics, que a l’igual que en el cas de Todolí, també envolten la casa familiar. Dos jardins que s’assemblen al paradís i una actitud que comparteixen. En alguna ocasió, el poeta li va dir al comissari d’art: “Tu, Vicent, eres com Hermes, el missatger dels déus, que només toca terra per prendre impuls”. L’home que parla amb els cítrics i l’home que els canta; una amistat, entre els dos, que ve de lluny i es remunta a anteriors generacions familiars: ja l’avi (i després el pare) de Todolí mantenien una gran relació amb la família Brines, gràcies al treball que duen a terme en les terres del poeta. I és a partir d’aquests orígens que els dos adquireixen una gran conscienciació per la conservació i preservació del paisatge que els ha vist créixer.
La primera edició del Poecítrics comptarà amb uns protagonistes de luxe: Mario Obrero (Getafe, 2003), María Eloy-García (Màlaga, 1972) i Juan Carlos Mestre (Villafranca del Bierzo, 1957); tres poetes de reconegut prestigi que realitzaran un passeig a través dels versos de poetes que s’han acostat als cítrics, des dels clàssics fins als nostres dies i que vol ser, per damunt de tot, un cant a la Mediterrània. Tancarà l’acte María José Gálvez, Directora General del Llibre i Foment de la Lectura del Ministerio de Cultura.

L’acte tindrà lloc el dissabte 29 d’abril a les 19 hores als jardins de la Todolí Citrus Fundació de Palmera (Carrer l’Església, 28), i l’entrada serà lliure i gratuïta fins a completar l’aforament.

error: Content is protected !!