EL CARME MOSTRA LES ÚLTIMES TENDÈNCIES DE JOIERIA CONTEMPORÀNIA DEL CERTAMEN INTERNACIONAL SCHMUCK

Una exposició organitzada i produïda pel Consorci de Museus junt amb Schmuck 2023 International Trade Fair Munich i l’EASD València, en el marc del Melting Point 2023

Més de 130 peces de joieria d’autor creades per 66 joiers i joieres de 22 països, que es poden visitar a la Sala Dormitori del CCCC fins al 30 d’abril

El Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) mostra les últimes creacions de joieria d’autor internacional en l’exposició ‘Schmuck’, que es pot visitar a la Sala Dormitori fins al 30 d’abril. La mostra reuneix més de 130 peces que es van presentar en primícia mundial en l’última edició de Schmuck, el certamen de joieria internacional més antic del món i tota una referència en el sector, que forma part de la coneguda fira d’artesania Handwerk & Design que se celebra a Munic.

L’exposició està organitzada pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, juntament amb Schmuck 2023 International Trade Fair Munich i l’Escola d’Art i Superior de Disseny de València (EASD València), en el marc de la celebració de Melting Point València. Trobada Internacional de Joieria Contemporània, una trobada bianual organitzada pel Departament de Joieria de l’EASD València, que tindrà lloc els dies 27, 28, 29 i 30 d’abril amb diverses conferències, exposicions i activitats.

“Al Centre del Carme treballem per a oferir una programació rica i diversa que done cabuda a les formes contemporànies d’expressió artística, en aquest cas la joieria, una disciplina en la qual conflueixen aspectes del disseny, la moda, l’artesania i fins i tot l’escultura, obrint un interessant camp d’exploració. Amb aquesta exposició, que organitzem junt amb l’EASD València, estretim llaços amb Schmuck, un certamen internacional que forma part de la Fira d’Artesania de Munic en el qual es mostren les últimes creacions de joieria d’autor, donant impuls al talent emergent i reconeixent el treball i la trajectòria de creadors i creadores més veterans”, assenyala el director del Consorci de Museus i el Centre del Carme, José Luis Pérez Pont.

“Aquesta exposició ens permet entrar en contacte amb el llenguatge artístic de la joieria contemporània i d’autor, un mitjà d’expressió amb un alt potencial creatiu, plàstic, conceptual i crític, juntament amb una constant experimentació i innovació en materials i tècniques. Com en la resta de les arts, les línies de treball són hui tantes com artistes, amb propostes formalistes hereues del disseny europeu fins a altres més arriscades que passen per damunt de molts preceptes establits que s’estan desenvolupant hui en països com ara Corea del Sud, Taiwan o el Japó”, assenyala el director de Melting Point València. Trobada Internacional de Joieria Contemporània i president de l’Associació Escola de Disseny de València, Antonio Sánchez García, el qual hi afig: “Recomane als visitants de ‘Schmuck 2023’ que es deixen dur pels treballs exposats, no partir del corset de la joieria comercial a la qual estem habituats en el nostre dia a dia. Materials, formes, tipologies i fins i tot grandàries que ens faran dubtar i, per tant, reflexionar, sobre el paper que la joieria exerceix en el segle XXI, sobre el valor de l’adorn i la seua relació amb el nostre cos, o valorar, des de la relativització de la idea dels materials ‘nobles’, la joieria d’altres pobles i cultures al llarg de la història de la geografia”.

Schmuck, el certamen de joieria internacional més antic del món, posat en marxa per Herbert Hofmann en 1959, està organitzat per la Internationalen Handwerksmesse München —Fira Internacional d’Artesania de Munic— i serveix com a punt de trobada de joiers, artistes, galeristes i amants de la joieria de tot el món.

En cada edició del certamen, un prestigiós artista joier o joiera tria les peces que es mostren, incloent-hi obres tant de joves orfebres en formació com de dissenyadors de joies consagrats. La col·lecció exposada en 2023 ha sigut seleccionada per Caroline Broadhead, artista joiera londinenca guanyadora del Premi Herbert Hofmann 2022 i directora, durant anys, del Departament de Joieria del Central Saint Martins College de Londres, hui professora emèrita.

La selecció de Broadhead per a ‘Schmuck 2023’, que es pot visitar al Centre del Carme, reuneix un total de 136 peces de joieria d’autor de 66 joiers i joieres de 22 països. A més, en l’apartat ‘Clàssica de la modernitat’ el certamen ret homenatge enguany a la joiera italiana Annamaria Zanella (1966-2022), que ha mort recentment.

D’entre les obres seleccionades per a ser exposades en Schmuck es trien els guanyadors dels Premis Herbert Hofmann. Considerats els ‘Oscars de la joieria’, aquests guardons reconeixen artistes i dissenyadors de joieria l’obra dels quals és exemple representatiu en innovació, originalitat, conceptualització, excel·lència en l’ús de tècniques artesanes o la relació amb el cos, entre altres. Els premis tenen el seu origen en la primera mostra de Schmuck en 1959 i, hui dia, es continuen organitzant i atorgant anualment, en la Fira Internacional d’Artesania de Munic. Els guanyadors d’aquesta edició del certamen són Tamara Marbl Joka, Jutta Kallfelz i Neke Moa, les obres de les quals també s’exposen en el CCCC.

‘Schmuck 2023’ es pot visitar fins al 30 d’abril a la Sala Dormitori del CCCC.

error: Content is protected !!