Presentació de “La fotografia al mig”. Enric Mira

Fotografia en la col·lecció de l’IVAM des de 1950

FRIEDLANDER, Lee New York City, 1974 IVAM Institut Valencià d’Art Modern, Generalitat Donación Zabriskie Gallery-Lee Friedlander.

Col·lecció Converses IVAM Centre Julio González. 30 nov. 2023. 19 h Xarrada – presentació d’Enric Mira, auditori. 20 h Inauguració i còctel

Com a avantsala a la inauguració de La fotografia al mig, el seu comissari Enric Mira realitzarà una xarrada – presentació on desgranarà el marc conceptual d’esta.

Este projecte expositiu enfoca el paper de la imatge fotogràfica com a dispositiu d’especial significació en el si de les pràctiques artístiques a partir de 1950. Qüestions relacionades amb el cos i la identitat, la memòria i la història, l’esfera pública o el paper dels mitjans de comunicació i el fenomen del consum massiu, han permeat plantejaments artístics que, en un procés d’hibridació medial, han incorporat la fotografia com a llenguatge expressiu, codi o document.

Des de 1950, data que s’ha establit com a punt de partida, la col·lecció de l’IVAM recull una sèrie de destacades obres i autors que van des del nou documentalisme de Robert Frank i Lee Friedlander; les produccions de l’art pop i post-pop amb Baldessari o Prince; les diferents derives de l’art conceptual i l’art d’acció com Fulton o Valie Export; el tema de l’arxiu amb els Becher; la potència visual de la nova objectivitat alemanya de Ruff i Höffer, les estratègies narratives de Gordon i Wearing, entre altres.

A esta sèrie de noms internacionals s’han d’afegir els d’autors espanyols imprescindibles com Fontcuberta, Soto o Valldosera, així com de l’àmbit valencià com Mira Bernabeu o Navarrete, entre altres. Noms que mostren la diversitat i la riquesa dels fons fotogràfics de l’IVAM.

Enric Mira Pastor, doctor en Filosofia i CC. de l’Educació, és professor de la Universitat d’Alacant. És autor de L’avantguarda fotogràfica dels anys setanta a Espanya (1991), Alcalácanales. El llenguatge artístic de l’electrografía (2000) i Ana Teresa Ortega. Foto-escultures i instal·lacions (2006) i col·laborador en els llibres Instantànies de la teoria de la fotografia (2009) i La polèmica sobre la cultura de masses. Una antologia crítica en el període d’entreguerres (2012), entre altres. Ha escrit articles sobre teoria i història de la fotografia per a diferents mitjans especialitzats i participat com a ponent en diferents seminaris i congressos nacionals i internacionals.

Ha comissariat exposicions per al Museu de la Universitat d’Alacant (MUA), l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Abert, l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), el Centre Párraga (CENDEAC/Múrcia) i el Museu Universitat de Navarra (MUN).

error: Content is protected !!