PRESENTADA UNA PUBLICACIÓ QUE REUNEIX ELS RESULTATS DE CULTURA RESIDENT DE 2018 A 2020

  • El CMCV presenta la publicació i les bases actualitzades per a l’edició de 2023 de la convocatòria de residències artístiques Cultura Resident
  • Una trobada que va reunir les creadores i creadors que han desenvolupat projectes en els últims anys, així com els seleccionats per a la present edició

El Consorci de Museus va reunir ahir tots els creadors i creadores que han participat en les últimes edicions del seu programa de residències artístiques Cultura Resident, en la presentació del catàleg que recull els projectes de producció, mediació cultural i investigació artística desenvolupats entre 2018 i 2020 a Alacant, València i Castelló, així com les residències internacionals realitzades en col·laboració amb centres culturals i artístics d’altres països i una sèrie de converses amb altres projectes independents impulsats pel CMCV en què es reflexiona sobre diversos temes relacionats amb la creació artística i la gestió cultural.

Durant l’acte, que es va celebrar a la sala Refectori del Centre del Carme a València, el director del CMCV, José Luis Pérez Pont, junt amb l’equip responsable de la coordinació del projecte, va presentar la publicació i els projectes seleccionats per a 2022 i va donar a conéixer les bases actualitzades per a la pròxima edició del programa, que se celebrarà en 2023, reprenent el seu calendari pre COVID. D’aquesta manera, les residències de la pròxima edició del programa es desenvoluparan a la primavera, entre febrer i juliol, la qual cosa afavoreix la realització de projectes que necessiten més hores de llum o on la climatologia hivernal és un hàndicap.

Cultura Resident és el programa de residències de creació posat en marxa en 2017 pel Consorci de Museus amb l’objectiu d’enfortir el teixit cultural valencià i impulsar la creació contemporània, facilitant temps, espai, acompanyament i recursos econòmics a creadores i creadors per al desenvolupament del seu treball.

Cultura Resident és el primer programa públic de residències de creació posat en marxa a la Comunitat Valenciana, fa ja sis anys. Des de llavors, cada any proporcionem espai, temps i recursos per a donar suport al treball de creadores i creadors i hem augmentat la nostra aposta per donar suport al pensament i la creació artístics en tots els seus vessants, abastant disciplines diferents a través de la investigació, la mediació cultural, la producció artística i la gestió cultural.

En paral·lel a aquesta estructura, des de Cultura Resident se secunda també una sèrie d’iniciatives locals d’entitats de caràcter independent tant en entorns urbans com rurals, que treballen amb formats de residència i amb les quals es genera una col·laboració més enllà de l’economia, compartint públics, sabers i articulant calendaris. “Amb aquest projecte, a més, activem el territori, fomentem les relacions internacionals i projectem els nostres artistes a l’estranger”, afirma el director del Consorci de Museus i del CCCC, José Luis Pérez Pont.

Més de 30 projectes i converses amb agents independents en una cuidada edició

La publicació ‘Cultura Resident 2018-2020’ reuneix més de 30 projectes desenvolupats entre 2018 i 2020 en les àrees de València, Castelló i Alacant, així com en les residències internacionals, en una cuidada edició amb disseny de Josep Lozano Añón.

El catàleg inclou, a més, una sèrie de converses amb agents de l’àmbit de les residències, pertanyents a entitats independents, però amb projectes coproduïts pel Consorci de Museus, tant en entorns urbans com rurals, com Co_Net Art (Castelló de la Plana), IDENSITAT (València, Castelló, Alacant), Graners de Creació (província de València), Enclave Land Art (Vall de Gallinera, Alacant i Piedra Papel Tijera ALC – Alacant). En les seues intervencions, els responsables d’aquests projectes reflexionen sobre les estructures de col·laboració i treball cultural, l’enfortiment de la xarxa artística o les residències com a format de creació i gestió.

15 projectes seleccionats en 2022

Per a l’edició de 2022, Cultura Resident ha seleccionat un total de 15 projectes d’investigació, mediació cultural, producció artística i gestió cultural, que ja s’estan desenvolupant en diferents punts del territori valencià: València, Bocairent, Castelló de la Plana i Alacant, així com a Madrid, Praga i Santiago de Xile.

El programa de 2022 compta amb la col·laboració de Planta Alta – hablarenarte (Madrid), Ajuntament de Bocairent, Museu de Belles Arts de Castelló, Centre Cultural Las Cigarreras d’Alacant, Centre Cultural d’Espanya a Santiago de Xile, Meet Factory (Praga) i Centre del Carme Cultura Contemporània a València, on es desenvolupen els projectes.

Bases actualitzades per a 2023

Per a l’any 2023, el Consorci de Museus actualitza les bases del programa ‘Cultura Resident. Programa de Residències de Creació’ i presenta tres noves convocatòries locals públiques a les comarques de València, Alacant i Castelló amb una dotació total de 95.620 euros.

El programa torna al seu calendari original, previ a la pandèmia, amb el propòsit de desenvolupar les residències de creació entre primavera i estiu de 2023. A més, les residències internacionals s’independitzen de les locals amb l’objectiu d’impulsar cada una de les convocatòries i reforçar els seus acompanyaments.


En les tres convocatòries de 2023 se seleccionaran 13 propostes en total: quatre projectes d’investigació a desenvolupar a Castelló de la Plana; dos de mediació cultural a València, i set de producció artística que es repartiran entre Alacant i la localitat castellonenca d’Almedíjar, gràcies a la col·laboració de l’Espai de Trobades Rurals La Surera, a la comarca de l’Alt Palància.

El termini per a presentar propostes ja està obert i finalitza el pròxim 14 d’octubre. La informació i formularis d’inscripció de les diferents convocatòries poden consultar-se en Consorci de Museus. A partir d’aquesta data, un jurat avaluador format per comissaris independents, artistes i directors de centres de reconegut prestigi seleccionaran les propostes que es desenvoluparan a partir de la primavera de 2023.

error: Content is protected !!