REUNIÓ DE RESIDENTS PER A INTERCANVIAR EXPERIÈNCIES I ACOSTAR-SE A LA CREACIÓ ARTÍSTICA RURAL A TRAVÉS D’ENCLAVE LAND ART

El 3 de desembre, els i les artistes que realitzen les seues residències de mediació, producció i investigació es Troben en Cultura Resident 2021 al CCCC

Enguany, els i les residents visitaran els Open Studios d’Enclave Land Art a la Vall de Gallinera, on els residents duen a terme el seu projecte amb un vincle estret amb la naturalesa i el territori

El Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) de València reunirà aquest divendres totes les residències de mediació cultural, investigació i producció de Cultura Resident 2021, el programa de residències artístiques que impulsa el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) juntament amb la Direcció General de Cultura i Patrimoni. Serà una trobada en què intercanviaran experiències al voltant dels seus projectes de cara a presentar-los al públic i que s’ampliarà dissabte amb la visita als Open Studios d’Enclave Land Art, un programa de residència artística a la Vall de Gallinera (Alacant) que compta amb el suport del CMCV.

Aquest divendres, 3 de desembre, se celebrarà la Trobada Cultura Resident 2021, un acte privat que té com a objectiu presentar els projectes que s’estan desenvolupant en aquesta edició entre els i les residents d’enguany. Allí podran compartir les seues experiències, aportar idees a la resta de companys i companyes, resoldre dubtes o, simplement, reflexionar sobre què els suggereixen els projectes d’aquesta edició.

Les residències actuals estan treballant en els seus projectes des de setembre al Menador Espai Cultural de Castelló, en el cas d’investigació; al Centre del Carme Cultura Contemporània de València, per a mediació cultural; i al Centre Cultural Las Cigarreras d’Alacant, per a les residències de producció artística.

“Durant aquests mesos han conegut els artistes i projectes de les edicions anteriors de Cultura Resident de la seua mateixa modalitat a través de Transferències, una xarxa de suport que considerem fonamental en el seu present i futur professional. Ara és el moment que aquesta desena de creadors i creadores es posen en contacte per a enriquir les seues residències amb els punts de vista que aporten des de mediació, producció artística i investigació”, ha assenyalat José Luis Pérez Pont, director del CMCV i del CCCC.

D’aquesta manera, València reunirà els projectes i artistes ‘Y si ellas no estuvieran’, de Santiago Fernández i Elena Sanmartín, i ‘Asociación Almáciga’, integrada per Gabriela Rivera Lucero, Nuria Sofía González Tugas, Ximena Pardo Fuentes, Javier Busturia Cerezo i Salvador Troncoso Curivil, participants en les residències de mediació cultural.

Les residències d’investigació compten amb la participació de ‘CMS Foundation’, de Carlos Miguel Sánchez, Ana Roca, David Gohner i Carmen Jiménez; ‘Ecos de la tierra’, de Bosque Anouk (David Feroce i Böho); ‘O_O Maneras de cohabitar el cuerpo (III)’, de Noelia Arcos i Marta García; i ‘En la pell de… la memòria de les dones represaliades a Castelló’, d’Art al Quadrat (Mónica i Gema del Rey Jordà).

I quant a producció artística, ‘Muntanya desdibuixada’, de Lucía Morate; ‘Espacios para subvertir’, d’Estíbaliz Sábada; ‘Pájaros de sol’, de María Sainz; i ‘Ophiostoma Novoulmi’, de Juan Zamora.

Visita als Open Studios d’Enclave Land Art

A més de la trobada al Centre del Carme, els i les residents visitaran els Open Studios d’Enclave Land Art, una residència artística que ha celebrat la seua tercera edició a la Vall de Gallinera (Alacant) i que s’emmarca en Cultura Resident, programa de residències de creació del Consorci de Museus i la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana, com a part de la seua línia d’impuls a propostes contemporànies en entorns rurals.

També és una de les iniciatives vinculades a Creaturisme de Turisme Comunitat Valenciana i compta amb el suport de l’Ajuntament de la Vall de Gallinera i de la Fundació Baleària, que apadrina un dels projectes seleccionats.

D’aquesta manera, dissabte podran conéixer els set projectes que conformen l’edició, en els quals s’ha treballat durant dues setmanes: ‘Antigesta’, d’Álvaro Porras; ‘Antes todo esto era campo’, de David Orrico; ‘Infinite Slowness’, d’Elena Redaell, ‘Raquis’, de Jordi NN; ‘Entramado’, de Lidia Meneghini; ‘Camino fantasma’, de Matthias Neumann; i ‘Arch of Re-enchantment’, de Rachel Harris.

Són cinc instal·lacions permanents i dos treballs performatius i d’investigació i interrelació amb el territori vinculats a la construcció de la identitat a partir de la simbiosi dels caràcters tangible i intangible al llarg de la història d’un territori. Aquesta absència-presència apareix metafòricament en la representació dels estrats naturals i restes històriques presents en el territori.

Roser Colomar, coordinadora del programa d’acompanyament de Cultura Resident, explica: “Enguany serem nosaltres els qui ens traslladem a visitar altres residències a què dona suport el Consorci de Museus, com és Enclave Land Art. Coneixerem com es desenvolupa la creació en l’àmbit rural, en la naturalesa i amb un contacte molt estret amb els veïns i veïnes d’aquest xicotet municipi, una cosa que enriquirà molt els i les artistes de mediació, investigació i producció de Cultura Resident d’enguany, que fan les seues residències en tres capitals de província”.

En aquest sentit, Colomar incideix en la idea que, “amb això, l’objectiu del CMCV és reforçar els valors de les residències que es desenvolupen en l’àmbit rural, on hi ha una xarxa artística més xicoteta i l’organització és molt més complicada que en una zona urbana”. “Amb la mateixa logística a l’hora d’organitzar aquest viatge, veiem la importància d’enfortir aquest tipus de programes”, ha afegit.

El Consorci de Museus ha celebrat aquesta visita com a reforç a l’intercanvi d’experiències de la Trobada Cultura Resident de 2021 i ha recordat que el grup de residents d’investigació i de producció compten els dies per a oferir al públic els resultats de quatre mesos de treball als Open Studios, que se celebraran el 15 de desembre al Menador de Castelló i el 16 de desembre a Las Cigarreras d’Alacant.

error: Content is protected !!