COMÈDIES DELIRANTS I DRAMES CLÀSSICS CONFIGUREN EL PROGRAMA TEATRAL DE SAGUNT A ESCENA

La programació del 40 aniversari inclou versions d’obres de Shakespeare, Aristòfanes i Sòfocles dirigides per Andrés Lima, Magüi Mira, Jaume Policarpo, Paco Mir i Eva Zapico

En el cartell se citen grans actors i actrius com Belén Rueda, Pepón Nieto, Mariano Peña, Antonio Pagudo, Cristina Almazán o Pepe Viyuela

Sagunt a Escena comença el pròxim 3 d’agost amb ‘Èdip Rei’ de Bambalina – Teatre Practicable. Es tracta d’un muntatge especial per a aquesta edició, que parteix d’un anterior de la companyia, estrenat en 2020. El director, Jaume Policarpo, redimensiona la posada en escena, a la qual afig un cor, més intèrprets i músics en directe. Sobre l’autor ens diu: “El secret de Sòfocles emana de l’abandó de tot el que és superflu i fortuït per a dirigir la seua mirada als processos més íntims d’on irradien els misteris de la llei que articula les relacions humanes”.

El cor de cambra Ad libitum de l’Escola Coral Veus Juntes, format per 25 persones sota la direcció de Francesc Gamón, és l’encarregat d’acompanyar la trama d’aquesta tragèdia. Tres músics en directe i sis intèrprets-manipuladors de titelles completen l’elenc en escena.

La directora del festival organitzat per l’IVC, Inma Expósito, explica que quan Policarpo li va explicar la idea d’aquesta adaptació per al festival la ‘va entusiasmar’ immediatament. L’espectacle ‘especialment concebut per al Teatre Romà’ és un projecte que encaixa amb la seua línia artística.

Les comèdies alimenten l’ànima

Dues grans comèdies ompliran de riallades les càvees del Teatre Romà. La primera hi arriba el dia 12 de la mà del prestigiós director Andrés Lima, que extrau en ‘La comedia de los errores’ l’essència del Shakespeare més divertit i desenfadat, fi disseccionador de la societat del seu temps.

L’obra comença amb una sentència de mort a la qual se succeeixen una cataracta d’errors que converteixen la trama en accions hilarants d’un nivell còmic elevat.

L’obra, protagonitzada per Pepón Nieto, Antonio Pagudo i un elenc de primer nivell, arribarà a Sagunt a penes dues setmanes després d’estrenar-se en el Festival de Mèrida. Inma Expósito assenyala: “La comèdia és necessària per a la vida, per això és imprescindible la seua presència en el festival, més quan ve de la mà de grans professionals i la qualitat està garantida”.

‘Las nubes’, d’Aristòfanes, en adaptació i direcció de Paco Mir (membre de Tricicle), és una altra de les comèdies del cartell i arriba el dia 19 al monumental Teatre Romà. Estrenada l’any 423 abans de Crist, la peça és una crítica contra la tirania dels fills i contra els pedants, representats en l’obra per Sòcrates i Querefonte, dos enemics íntims del mateix autor. Amb un elenc encapçalat per Pepe Viyuela, a qui se suma el seu fill mateix, Samuel Viyuela, en el paper de primogènit, i Mariano Peña, l’obra arribarà a Sagunt a penes uns dies després d’estrenar-se.

Les dues obres, ‘La comedia de los errores’ i ‘Las nubes’, s’ofereixen com a funcions de teatre accessible, per la qual cosa compten amb bucle magnètic, subtitulació adaptada, audiodescripció i so amplificat per als espectadors i espectadores que ho necessiten.

Personatges extrems

L’actriu i directora valenciana Eva Zapico signa la versió que Iñaki Moral ha escrit del ‘Coriolano’ de William Shakespeare. El dia 25 l’Auditori del Triangle Umbral de Port de Sagunt serà l’escenari on es donen cita les intrigues, traïcions i ardits per ocupar el poder a la Roma Imperial. Amb un elenc de sis intèrprets, text, moviment i projeccions van trenant una obra plena de vigència.

La recreació i posada en escena de la mítica història de ‘Salomé’ s’encarregaran de clausurar el festival al Teatre Romà el dia 27. Una gran producció amb la directora Magüi Mira al capdavant i l’actriu Belén Rueda en el paper principal. Inma Expósito assenyala d’aquest muntatge “l’originalitat que hi aporta la directora, que ofereix un gir a la història tal com ens l’han contada per a oferir una reflexió sobre el paper de les dones, el poder i la repressió”.

El muntatge, que s’estrena en el Festival de Mèrida el dia 9 d’agost, compta amb 9 intèrprets en escena, sumant a la mateixa Belén Rueda en el paper de princesa Salomé altres destacats noms com Luisa Martín, Juan Fernández o Sergio Mur.

error: Content is protected !!