EL CARME PRESENTA ‘SPORT FRIENDLY’, UNA EXPOSICIÓ QUE VISIBILITZA LA DIVERSITAT EN L’ESPORT

La mostra recull el treball del fotògraf francés Émilien Buffard, que va passar un any retratant i entrevistant esportistes i equips LGTBIQ+

L’exposició reivindica la diversitat i la inclusió en l’esport i es pot visitar a la sala Zero del CCCC fins al 17 de setembre

València (30.06.23). El Centre del Carme presenta l’exposició ‘Sport Friendly. La pista de la diversitat!’, en la qual el fotògraf francés Émilien Buffard posa el focus en agrupacions esportives LGTBIQ+ per a redefinir els valors clàssics de l’esport i promoure la inclusió. La mostra es pot visitar a la sala Zero del CCCC fins al 17 de setembre.

El treball de Buffard està concebut com a punt de partida per a arribar a un compromís social davant de la discriminació i la violència en l’esport. La seua producció fotogràfica reivindica que, independentment de l’orientació o la identitat sexual, el gènere, la condició física o social, cada persona mereix el seu lloc en l’esport. Per això mostra equips que prenen la iniciativa a favor de la diversitat i la inclusió, l’exemple dels quals transcendeix a la pista que porta en el títol l’exposició.

El CCCC realitza a València la primera presentació a Europa d’aquest treball fotogràfic, a través d’una instal·lació immersiva que transforma la sala d’exposicions en un camp d’esport. Amb el sòl cobert de gespa artificial i les parets envoltades per grans reproduccions fotogràfiques que hi incorporen les persones visitants com a part de l’obra, mentre s’escolta la característica algaravia que procedeix habitualment de les graderies durant els partits esportius. L’exposició es transforma en una experiència que ens envolta creada ‘ex professo’ per al Centre del Carme.

“L’esport, com l’art i la cultura, és un reflex de la societat del seu temps i des del CCCC en mostrem sempre la visió més contemporània. Amb l’exposició ‘Sport Friendly’ el fotògraf Émilien Buffard ens ajuda a eixamplar els marges del nostre món, omplint-lo de matisos, retornant-nos una mirada transformadora i profundament enriquidora d’una realitat que mereix ser visible”, assenyala José Luis Pérez Pont, director del Consorci de Museus i del Centre del Carme.

L’exposició és una gran reinterpretació del tradicional àlbum de cromos. Durant un any, Buffard va fotografiar més de 500 esportistes, 18 equips LGTBIQ+ de tota l’Argentina i un equip de rugbi inclusiu de París. A més, va entrevistar atletes internacionals que busquen visibilitzar i promoure un món esportiu més inclusiu, com ara Cecilia Carranza Saroli, Facundo Imhoff i Jessica Millaman.

“‘Sport Friendly’ reflexiona sobre com l’esport continua sent un àmbit profundament ‘cisexista’ i heteronormatiu. Vaig retratar lesbianes, gais, persones trans, no binaris i ‘gordis’, posant en tensió també les idees sobre quins cossos són aptes per a l’esport i quins no. L’objectiu és reflexionar sobre quin rol volem donar a l’esport”, explica el fotògraf Émilien Buffard.

L’autor

Émilien Buffardés un fotògraf, escriptor i traductor francés que resideix des de 2014 a Rosario, l’Argentina. Es va formar en l’art de la fotografia en ARGRA (Associació de Reporters Gràfics de la República Argentina) i assistint a tallers artístics. El seu treball es fonamenta en una fotografia documental a llarg termini, en un intent de captar els impulsos visibles o ocults d’un territori i dels qui l’habiten.

El seu últim treball, ‘Sport Friendly. La pista de la diversitat!’, va ser inaugurat en 2022 sobre la façana del Museu de Belles Arts Juan B. Castagnino de Rosario (l’Argentina). L’exposició es va publicar inicialment en format de llibre i es va presentar al Centre Cultural San Martín de Buenos Aires.

error: Content is protected !!