TERRITORI PRESENTA LA SEVA 4a EDICIÓ AMB REFERENTS DEL PERFORMANCE ART


Territori presenta el cartell i un avanç de programació de la seva quarta edició.
Roi Vaara, Nieves Correa, Flávio Rodrígues i Sarah Trouche oferiran un recorregut que inclou artistes pioners des de l’origen del performance art.
El festival manté l’oferta formativa i una jornada professional per a oferir una experiència completa del performance art.


Territori, Festival Internacional d’Art de Performance d’Eivissa, ha presentat el seu cartell i avanç de programació per a l’edició de 2023. En aquest acte han assistit i participat Juan Miguel Costa, Director Insular de Turisme del Consell d’Eivissa, Miquel Costa, Director Insular de Cultura i Patrimoni del Consell d’Eivissa, Sara Barbados, regidora d’Igualtat del Ajuntament d’Eivissa, María José Ríos, regidora de Cultura del Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, María Sol Ferrer Ferrer, regidora de Cultura del Ajuntament de Santa Eulària des Riu, i Eva María Prats Costa, regidora de Cultura del Ajuntament de Sant Antoni de Portmany. Com a partner, ha assistit Jorge Juan Nieto de OD Group, i la directora i curadora del festival Isa Sanz.
Territori Ibiza celebrarà la seva 4a edició amb performances d’artistes balears, nacionals i internacionals que aprofundeixen des de la pràctica, la reflexió i l’aprenentatge en el performance art. Tindrà lloc del 15 al 24 de setembre a Eivissa i programarà activitats en diferents punts de l’Illa.
Sota el lema Arrel i Avantguarda aquesta nova edició reivindica que “Territori és un festival compromès amb el context en el qual es realitza: Eivissa, les seves gents, la seva naturalesa, el seu teixit cultural, el seu patrimoni i identitat local” segons Isa Sanz, directora del festival, qui també ha declarat que “Territori és un festival eclèctic on es conjuminen propostes de diferents índoles, algunes compromeses i polítiques, altres lúdiques o poètiques i altres de vessant més conceptual o plàstica (…) En Territori busquem escurçar distàncies i perdre la por a les arts vives.”
Juan Miguel Costa, Director de Turisme del Consell d’Eivissa, ha indicat que “la quarta edició agafa força i entre tots aconseguim posicionar-ho dins del calendari cultural de l’illa”. Miquel Costa, Director de Cultura i Patrimoni del Consell d’Eivissa, ha declarat que “Tot això és fruit d’un esforç de molts creatius,
de molts artistes que fan una Eivissa potent quant a dinàmica cultural i, per tant, estan ajudant a ‘economia cultural i creativa de l’illa” La resta de regidores han transmès el suport a Territori i la seva aportació a la diversitat cultural de l’illa.
Jorge Juan Nieto, en representació de OD Group, ha transmès el compromís de l’empresa amb les iniciatives artístiques locals i ha destacat la labor de Territori a “Ajudar els artistes de les illes a promocionar-se a nivell nacional i internacional i això és molt bonic, ja que aquests artistes seran els millors ambaixadors de les illes”


Coneixerem la programació completa el dia 20 d’agost i en la web del festival es podrà descarregar
el programa de mà amb totes les activitats, localitzacions i horaris d’aquesta quarta edició.
Art pioner i novell de caràcter internacional.
Alguns dels artistes nacionals i internacionals que participaran en la 4a edició de Territori són: Roi Vaara (Finlàndia), Nieves corretja (Espanya), Flávio Rodrígues (Portugal), Sarah Trouche (França), Marina Barsy x Isil sol Vil (Puerto Rico-Catalunya), alicia Maravillas (Espanya) i Juan Alemán (Espanya). Territori pretén connectar artistes de diferents trajectòries en aquesta quarta edició programant a artistes pioners en el performance art i artistes amb carreres consolidades i novelles.
Roi Vaara repassarà les seves actuacions des de finals dels 70 en una cuidada selecció de vídeos i documentació sota el títol “I Did It My Way”. Comptarem amb la presència de Nieves Correa, una de les primeres dones performers en el territori espanyol que va utilitzar el seu cos i presència com a eines de creació. La seva intervenció en Territori part del paper que exerceix el llenguatge en el desenvolupament i construcció de les memòries autobiogràfiques. Aquest performance forma part de l’Agenda Cultural de l’Institut de les Dones.
Territori potencia la creació balear en totes les seves edicions programant a artistes de totes les illes per a impulsar les seves carreres i visibilitzar els seus treballs. El 2023 comptarem amb la presència de Joanna Hruby (Eivissa), David Novell (Eivissa), Dihue Miguens (Eivissa), Alejandro Fuster Guillin (Mallorca), Kaori Ishihara (Menorca) i Mariana Mazzarino (Formentera). Aquesta selecció s’ha realitzat a través de la convocatòria Open Call Balear sota el lema Mediterrani, a la qual es van presentar 23 propostes per a aquesta edició, demostrant una clara sensibilitat cap a aquest ecosistema.


Eix formatiu: conèixer el performance art.
Territori facilita el coneixement del performance art oferint activitats per a diferents perfils: Poètiques del subsol és el taller teoricopràctic amb Marina Barsy x Isil Sol Vil dirigit a artistes de totes les disciplines i persones interessades en l’art d’acció a partir de la filosofia poètica de l’amor subversiu i les cures extremes.
Per a acostar la performance al públic general i els col·legis de l’illa, els dies previs al festival Susana Blas (Espanya) oferirà la xerrada Sagno en polzades. Notes sobre performance, tecnologia… i espiritualitat, on abordarà la relació de la performance amb la tecnologia a partir del segle. XX més enllà del registre d’aquesta.
En aquesta 4a edició es consoliden les mentorías per a formació d’artistes del performance art amb l’objectiu de millorar la promoció internacional i assessorament en les trajectòries i pràctiques artístiques. Serà a càrrec de Roi Vaara, pioner d’aquest art a Finlàndia reconegut internacionalment que compta amb una gran trajectòria nomenat Acadèmic de les Arts el 2023.


Jornada professional: el repte en el sector artístic.
Territori 2023 inclourà una jornada professional de caràcter obert i participatiu que reunirà artistes, agents culturals, curadors i periodistes per a debatre alguns interrogants de les arts vives en el present. Sota el títol “Arts vives, Per a què?”, la historiadora de l’art i curadora Marta Mantecón presentarà i moderarà la sessió sobre la necessitat de la cultura, el valor atorgat a l’esforç creatiu i el lloc que ocupa l’art en la nostra societat.
A la tarda s’oferirà una conferència a càrrec de Marta Mantecón titulada “Màxim esforç Mínim resultat?” i un diàleg amb Nieves Correa, artista d’acció formada a principis dels 80 amb àmplia i reconeguda trajectòria. Acabarà amb un col·loqui entre Rosa Pérez, periodista cultural, dj i presentadora del programa “Fluid Rosa” en RNE; Jaume Reus, historiador de l’art, curador internacional i docent; i Nieves Correa.


Participació, site specific i una artista clown en Territori 2023.

Seguint la tendència de l’any anterior, el públic formarà part activa del festival en performances participatius amb Roi Vaara, entre altres, una experiència amb molt bon acolliment i acceptació.
Un altre dels imprescindibles del festival són els site specific, performances concebuts per a una localització de l’illa de manera exclusiva amb Flávio Rodrígues i Marina Barsy x Isil Sol Vil en un
context natural.
Com a novetat, en aquesta edició s’experimentarà sobre el performance i la comèdia de la mà de la clown Alicia Maravillas acompanyada per l’artista i galerista Juan Alemán. Junts crearan una peça de recerca i acostament a l’art de performance amb una proposta divertida i pedagògica que pretén acostar aquest art a tots els públics.
Territori festival compta amb el suport del Consell Insular d’Eivissa des de les àrees de Cultura i Turisme (Eivissa Travel), Ajuntament d’Eivissa des de les regidories de Cultura i Igualtat (a través del Institut Balear de la Dona, el Ministeri d’Igualtat i Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere); i les àrees de Cultura dels Ajuntaments de Sant Josep de sa Talaia, Santa Eulària des Riu, Sant Antoni de Portmany i Sant Joan de Labritja.
Se suma el patrocini de OD Group i Gràfiques Pitiüses i la col·laboració de fundacions, empreses de l’illa, mitjans col·laboradors i IB3 com a mitjà oficial.

error: Content is protected !!