EL TOC MANUAL DE CAMPANES DECLARAT PER LA UNESCO PATRIMONI CULTURAL INMATERIAL DE LA HUMANITAT.

Una iniciativa promoguda per la Colla de Campaners d’Albaida (València) que ha comptat per a la seua defensa, amb les colles de campaners de tota Espanya.

Per: Joan J. Soler Navarro. Historiador i Crític d’Art. Membre del ICOM-UNESCO.


A la foto: La Colla de Campaners d’Albaida, Alcalde d’Albaida Alejandro Quilis, Regidor de Cultura Josep Manuel Juan, Paco Molina per part de la Generalitat Valenciana, ara a Rabat (Marruecos) per a rebre la resolució de la UNESCO.

Vaig acostant-me a la ciutat d’Albaida i escolte un festiu renou i revolteig de campanes. Hui no és festiu, ni vespra de Festa. No tenim cap dubte, i el regidor de cultura d’Albaida per whatsapp ens ho confirma i atenent la nostra petició, ens envia les primeres fotos de l’expedició que celebra ara a Rabat (Marroc) la resolució de la UNESCO allí reunida.
EL TOC MANUAL DE CAMPANES DECLARAT PER LA UNESCO PATRIMONI CULTURAL IMMATERIAL DE LA HUMANITAT.

Enguany Espanya presentava la candidatura del TOC MANUAL DE CAMPANES, perquè la UNESCO, ho declarara PATRIMONI IMMATERIAL DE LA HUMANITAT, en la convenció que celebrava hui 30 de novembre a Rabat (Marroc).

Campaners d’Albaida, al costat d’Hispània Nostra i el Museu Internacional del Toc Manual de Campanes, MitMac, han liderat i treballat per la candidatura al costat del Ministeri de Cultura, en nom i representació de tots els Campaners/as d’Espanya.

Amb la finalitat de promocionar la candidatura, han organitzat diferents actes un dels més recents el del passat 18 de setembre a Albaida al qual van acudir el President de la Generalitat Valenciana Ximo Puig i l’Ambaixador d’Espanya en la UNESCO, Jose M. Rodriguez Uribes per a secundar personal i institucionalment la candidatura en aquesta recta final.

El Ministeri de Cultura i Esport va presentar la candidatura del Toc Manual de Campanes perquè siga inscrita en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO.

La proposta va nàixer el 21 d’abril de 2018 quan, Campaners d’Albaida, al costat d’Hispània Nostra i el Museu Internacional del Toc Manual de Campanes, MitMac, van organitzar un gran toc de campanes, tant a Espanya com a Europa, en el qual van participar més de mil campanars que han conservat o recuperat el toc manual de campanes.

Les tres entitats han agraït al Ministeri de Cultura i Esport l’interés i compromís que ha demostrat en la salvaguarda del toc manual de campanes, així com la seua protecció i reconeixement declarant-se Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial l’any 2019 a nivell nacional, així com el reconeixement internacional presentant la candidatura a la UNESCO. Espanya ha presentat la candidatura, però es pretén ampliar-la amb altres països interessats en aquest patrimoni immaterial.

El toc manual de campanes és el paisatge sonor dels nostres pobles i ciutats, les campanes tañides per campaners/as parlen de tot i per a tots, és un llenguatge de comprensió universal que uneix països i continents.
Les iniciatives no sols es queden en la protecció, el toc manual de campanes en les últimes dècades ha patit una pèrdua important a Espanya i en molts altres països, a causa de l’electrificació dels campanars, desapareixent la diversitat i la riquesa de tocs.

Es pretén elaborar un pla que implique a totes les administracions, institucions i associacions per a salvaguardar i impulsar aquest patrimoni immaterial.

error: Content is protected !!