ELS CRÍTICS D’ART OBRIN UNA NOVA ETAPA PER PROFESSIONALITZAR EL COMISSARIAT I LA CRÍTICA D’ART

ELS CRÍTICS D’ART OBRIN UNA NOVA ETAPA PER PROFESSIONALITZAR EL COMISSARIAT I LA CRÍTICA D’ART

Lucia Romero és la nova Presidenta de l’AVCA; David Luis López,  Vicepresident; Irene Ballester Buigues, Secretària; i son vocals Joan J. Soler Navarro, Luisa Pastor, Arístides Rosell, Silvia Tena i Álvaro de los Ángeles.

Professionaliutzació.

L’equip que capitaneja Lucia Romero des d’Alcoi (Alacant), proposa redirigir els esforços vers una reafirmació professional, defensant la proposta de llocs de treball, i no que aquestes s’amaguen en les relacions laborals mitjançant licitacions, recordem els cas que va denunciar respecte al EACC de Castelló. Amb tot, volen tornar a ser un referent dins de la cultura i la societat i prestar ajuda a totes les entitats públiques o privades que els ho demanen procurant seguir les Bones Pràctiques.

Vertebrar la celebració del 40 Aniversari.

La nova Junta està il·lusionada en organitzar el 40 Aniversari de l’Associació, amb diferents Conferències i Taules Rodones, iniciant una necessaria descentralització que vertebre als crítics d’art per tot el territori valencià. Amb aquesta celebració es pretén difondre la principal línia d’acció com és la defensa de les futures relacions laborals sempre des de les Bones Pràctiques i reivindicant el paper de la crítica i el comissariat davant totes les administracions locals, comarcals, provincials i autonòmiques amb competències en l’àmbit de la cultura, a més de realitzar un anàlisi crític al voltant de la situació en la qual es troba el paper del comissariat i la crítica de l’art en aquests moments. Per a dur a terme tota aquesta activitat es comptarà amb figures destacades de la nostra associació.

Bones Pràctiques.

Dins de les funcions, l’AVCA considera  imprescindible difondre i assegurar que les institucions públiques i privades coneixen i apliquen tant el Codi de les Bones Pràctiques com l’Estatut de l’Artista. D’aquesta manera es vol aconseguir ser un observatori professional i procurar garantir aquests aspectes tan necessaris induint a que el futur siga sostenible per al nostre sector.

Relacions institucionals.

Reimpulsar AVCA com a interlocutors i establir converses amb les diferents

administracions públiques i privades a fi d’establir un criteri crític dins d’aquestes institucions i posar de relleu la figura com a historiadors i historiadores de l’art, crítics i crítiques de l’art, i comissaris i comissàries de mostres expositives, com a professionals imprescindibles dins de l’àmbit de la cultura, sempre seguint els principis d’igualtat.

Reactivació de la Taula de les Arts Visuals de la Comunitat Valenciana (TAV). Es posaran de nou en comunicació amb les diferents entitats que formen la TAV i reimpulsar-la per tal de tornar a ser un referent dins del panorama cultural de la Comunitat Valenciana.

Proposar la creació d’un repositori de Contractes, Concursos, Convocatòries, etc. ben fets, amb la finalitat de constituir una mostra per als diferents agents que necessiten crear llocs de treball per a historiadors i historiadores de l’art, crítics i crítiques de l’art, …i vulguen seguir uns principis de coherència i bones practiques amb el nostre sector.

Dins de la al dia d’AVCA, consideren imprescindible tenir una presencia constant dins de les xarxes socials, així doncs es proposa una major activitat en Facebook, Instagram, Linkedin, amb una gran difusió i dinamisme de l’activitat constant de la nostra associació, i anar difonent la nostra història, i tot el que s’ha construït des d’AVCA durant els 40 anys de la seua existencia.

Qui forma esta nova Junta Directiva ?

Lucia Romero. Alcoi (Alacant).Historiadora de l’Art per la Universitat de València, becada en 1997 amb una Erasmus a Itàlia. Després de llicenciar-se, realitza els cursos de doctorat i en 2001 aconsegueix el Diploma d’Estudis Avançats. Des de 2017 és doctoranda per la Uned – Madrid i membre del grup d’investigació PEMS’20. Comença els seus primers textos per a la revista d’art d’Alcoi, Imatges i gestiona les seues primeres exposicions per a la seua àvia Mila Gómez Vitòria a València, Busot, Alcoi i Muro d’Alcoi, i es comença a especialitzar en el camp de la Mediació. Després de treballar en el sector privat, en 2013 es passa al sector cultural i en 2016 entra en l’Associació ArtNostre com a presidenta, on organitza i gestiona la V i VI Biennal ArtNostre (2016-2020). El mateix any presentarà amb ArtNostre un projecte expositiu per a l’Ajuntament d’Alcoi dedicat al poeta Joan Valls que inaugurarà un espai nou, La Capella de l’Antic Asil. A partir d’aqueix moment passa a gestionar l’espai juntament amb un equip professional i funda una nova sala d’art a Alcoi. La Capella persegueix la defensa de les Bones Pràctiques artístiques com a norma dins de la seua gestió, difon a més de l’obra de diferents artistes locals i de la Comunitat Valenciana aportant una àmplia visió de l’art contemporani. Totes les mostres van acompanyades d’una mediació cultural acostant l’art a tot el públic en general, i a escolars de 7 a 18 anys. A més aquest 2019 ha entrat a col·laborar amb El Club d’Amics de la UNESCO portant la programació de les exposicions de la sala d’art, potenciant els projectes educatius relacionats amb l’art.

David Luís López (Castelló de la Plana) és Professor Associat de l’àrea de Lingüística General del Departament de Traducció i Comunicació de la Universitat Jaume I de Castelló, on imparteix l’assignatura Pensament Contemporani i Interculturalitat en els Graus de Traducció i Interpretació, Estudis Anglesos, Humanitats i Història i Patrimoni. Graduat en Humanitats: estudis interculturals i Graduat en Història i Patrimoni per la Universitat Jaume I de Castelló, va cursar el Màster Universitari en Investigació Aplicada als Estudis Feministes, de Gènere i Ciutadania en la mateixa universitat. Actualment és Doctorand al Programa Interuniversitari de Doctorat d’Estudis Interdisciplinaris de Gènere que coordina la Universitat Autònoma de Madrid. Ha participat i assistit a més de mig centenar de cursos, seminaris i congressos, entre els que caldria destacar aquells amb els que va obtindre els títols d’Agent d’Igualtat d’Oportunitats per la Universitat Camilo José Cela o Técnic en Formació en Igualtat per la Universitat Antonio de Nebrija. És membre de l’Institut Universitari d’Estudis Feministes “Purificación Escribano” de la Universitat Jaume I de Castelló. Membre de l’Associació de Mediadors Interculturals de la Comunitat Valenciana. Membre de la Societat Espanyola d’Estètica i Teoria de les Arts.

Membre, president i fundador de l’Associació d’Investigadors Universitaris de Castelló. Dins de l’àmbit universitari, és membre del Consell de Representants dels Programes de Doctorat i membre del Comité de Direcció de l’Escola de Doctorat de la Universitat Jaume I.

Irene Ballester Buigues (Pedreguer, Alacant, 1979) Doctora en Història de l’Art per la Universitat de València i a l’actualitat membre del Consell Valencià de Cultura. Ha centrat la seua investigació al voltant del feminisme i de la visibilització de les dones artistes. Comissària d’exposicions i crítica d’art, ha realitzat estades d’investigació a la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic i a l’Escola de Gènere de la Universitat Nacional de Colòmbia.

Joan Josep Soler Navarro. (Albaida, (València) 1966) Historiador i Crític de l’Art. Postgrau en Educació Artística i Museus. Postgrau en organització d’exposicions, màrqueting i comunicació (Universitat de València). Màster d’Innovació en Periodisme (Universitat Miguel Hernández – Elx). Tècnic Superior Universitari en Perícia Judicial. Membre de l’ICOM-UNESCO. Consell Internacional de Museus. Membre del Col·legi Oficial de Llicenciats i Doctors en Filosofia, Lletres i Ciències de València, Secció Historiadors de l’Art. És membre del Consell Municipal de Cultura d’Albaida. Editor del Canal i Revista Sinergias Art Visual i Escènic: ISSN: 2605-4418. Des de 1985 a 2020 va estar vinculat a la Casa Museu del Pintor José Segrelles, comissariant exposicions a València, Club Diario Levante, Museu de la Ciutat, Sala Escalante, MuVIM. A Barcelona: Museu del F.C. Barcelona i Sala de Caja Madrid en plaça Catalunya. En Madrid Sala Eloy Gonzálo. És autor i coordinador durant el mateix període de diversos llibres i publicacions relacionades amb la investigació i divulgació de l’obra de J. Segrelles. Des de 1992 a 2008 va ser dinamitzador cultural de l’Ajuntament d’Albaida. Entre altres, va organitzar en aquest període, el Certamen Nacional de Pintura i el Certamen Internacional d’Il·lustració que honrava la memòria de José Segrelles. Entre 1992 i 2008 va ser corresponsal de la comarca de la Vall d’Albaida en LEVANTE EMV i Radio Ontinyent CADENA SER. També ha publicat en Crònica d’Ontinyent i la Vall d’Albaida, Revista Alba, Actualidad Festera. Revista ARTYHUM, Revista MUSEARI.

Luisa Pastor (Mirambell (Alacant,1977) és llicenciada en Belles arts per la Universitat de Granada i Doctora, amb premi extraordinari de doctorat, per la Universitat Miguel Hernández d’Elx. Té un postgrau com a especialista universitària en Museologia i Art Contemporani per la Universitat d’Alacant. És membre del grup d’investigació “Nuevos materiales para el arte contemporáneo” HUM611 de la Facultad de Bellas Artes “Alonso Cano” de Granada i, també, és Membre del seminari d’investigació d’Estudis Visuals del Centre d’Investigació Interdisciplinàries en Ciències i Humanitats de la Universidad Autónoma Nacional de México (CEIICH-UNAM), des de 2018. Entre les seues beques, Luisa Pastor compta amb l’Ajuda predoctoral a la Investigació de tesis doctorals en Ciències Socials i Humanitats de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert i la beca postoctoral de la Universidad Autónoma Nacional de México (UNAM), en l’Instituto de Investigaciones Estéticas, assessorada pel doctor Cuauhtémoc Medina González. Recentment, ha publicat el text ” Banalidad y violencia: la capacidad política de la mirada en el arte mexicano contemporáneo”, en el llibre Visualidades de la violencia y la muerte: prácticas y representaciones de la UNAM, a Ciutat de Mèxic.

Arístides Rosell Cabrera. (Ciutat de l’Havana, 1967). Des de 1993 resideix a València. Llicenciat en 2002 per la Facultat de Belles arts de la Universitat Politècnica de València en l’especialitat de Disseny Gràfic. Igualment, entre 1986 i 1991, va cursar estudis de llicenciatura en la Facultat de Disseny Industrial i Informacional, ISDI, de la Universidad de la Habana en l’especialitat de disseny informacional (disseny gràfic comunicacional). És president de l’Associació Cultural RUSSAFART i coordinador general de la Biennal d’art “portes obertes dels tallers artístics de Russafa” a València des de l’any 2008. Activista cultural i impulsor d’iniciatives culturals a València. És gerent i director de Imprevisual Galeria, des de 2004. També destaca la seua activitat professional com a dissenyador gràfic independent des del seu estudi de disseny SignoVisual labors que desenvolupa des de 2004. Com a artista visual ha realitzat diverses exposicions individuals i col·lectives des de 1986 i la seua obra és present en col·leccions privades de Cuba, Suècia, Mèxic, Holanda, França, els Estats Units, Xile i Espanya. La seua activitat com a dissenyador abasta diversos projectes en disseny gràfic i industrial. Ha realitzat projectes de comissariat d’exposicions a València, Cuba, França i Suècia. Ha obtingut diversos premis en disseny i la seua obra ha sigut present en les Biennals de Disseny de Mèxic, Bolívia i Cuba. Igualment, ha dirigit i coordinat diverses publicacions d’artistes valencians i des de la seua editorial, Imprevisual Edicions, ha editat catàlegs d’art. Ha col·laborat amb diversos mitjans de comunicació des de la crítica d’art i el disseny. És membre i portaveu de PICUV, Plataforma d’Iniciatives Culturals Urbanes de València des de 2015. Des de 2017 és docent en la Universitat Europea de València del grau d’Arquitectura i Disseny i del Màster de professorat. En l’actualitat, està desenvolupant els estudis de Doctorat en la Universitat Politècnica de València en l’àrea de “Producció i Investigació”.

Silvia Tena. (Castelló de la Plana) És Doctora en Història de l’Art i Màster en comissariat, gestió expositiva i gestió de col.leccions. Comissària independent, crítica d’art i comentarista cultural al diari El Mundo. Membre d’AICA, AECA i ICOM. En 2012 participa com a co-comissària en la Biennal ROOM—ART. En 2016 és triada comissària per a representar a Mar Vicente en Art Basel 2016 i en 2018 la seva proposta comisarial “Proliferaciones” de Cristina Almodóvar va ser guardonada Premi del Públic a Abierto Valencia. Des de 1997 ha format part dels departaments d’Exposicions i Col.leccions del MACBA, Museu d’Art Contemporani Pati Herreriano i IVAM. En l’actualitat és cap del Departament de gestió de col·leccions del Museu Nacional d’Art de Catalunya. Ha estat docent en les universitats UPF-Pompeu Fabra, UAB, Escola d’Art de Tortosa, Universitat de València i Universitat Jaume I. Autora de diversos estudis i artícles especialitzats en art de les segones avantguardes fins a l’actualitat. Premi “Certificate of Typographic Excellence”. Type Directors Club, Nova York, 2006 per la publicació RAMBLA, Wenceslao, TENA, Silvia. “Lavernia, Cienfuegos i Associats: de la imatge al producte”, Castelló, Universitat Jaume I-Ajuntament de Castelló. Acaba de publicar la primera monografía dedicada a l’art abstracte castellonenc sota el franquisme, editada per la Universitat Jaume I i la Diputació de Castelló. En l’actualitat prepara el segon volum d’aquest estudi monogràfic.

Álvaro de los Ángeles. (València, 1971), Màster of Fini Arts en Norwich School of Art and Design, professor associat Departament de Comunicació Audiovisual, Documentació i Història de l’Art de la Universitat Politècnica de València, comissari d’exposicions independent i crític d’art. En els últims vint anys ha realitzat textos per a artistes, articles d’opinió sobre variades perspectives de l’activisme i la cultura (aspectes inseparables per a mi), assajos, ha practicat la gestió cultural i impartit docència en la UPV i en escoles i universitats privades. També ha comissariat exposicions i edito fanzines i llibres des de fa trenta anys. Des de 2018 ho fa des de la documental edicions, un projecte editorial que planteja propostes artístiques de manera tangencial i independent. Les narratives de qualsevol tipus, però especialment les que vinculen imatges i text, les que ensenyen a veure i a llegir el visual en el textual i viceversa, seran les motivacions principals de les assignatures que impartiré en LABA València, així com tallers específics d’escriptura on l’alumnat s’enfronti al fet transcendental de saber explicar el que desitja aconseguir.

error: Content is protected !!