EXPOSICIONS A CASTELLÓ, VALÈNCIA, ALACANT, MADRID I PAMPLONA DURANT LES VACANCES DE NADAL

L’obra de José Aparicio, la col·lecció ‘Art Contemporani de la Generalitat Valenciana’ o el treball de Ximo Roca protagonitzen l’agenda del CMCV

Castelló, València i Alacant acomiaden el 2022 i donen la benvinguda al 2023 amb una marcada agenda cultural. S’hi sumen també dues exposicions a Madrid i Pamplona.

Coincidint amb les vacances escolars de Nadal, durant l’última setmana de desembre i la primera de gener, el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana ofereix una variada proposta expositiva a les províncies de València, Alacant i Castelló, a més de Madrid i Pamplona. Una sèrie d’exposicions que reuneixen obres d’art contemporani de la Comunitat Valenciana, disseny, fotografia i el repàs a la trajectòria d’artistes rellevants de diferents èpoques, com José Aparicio i Ximo Roca.

“Des del Consorci de Museus impulsem una programació completa que s’estén a les tres províncies de la Comunitat Valenciana, amb continguts específics per als museus i centres culturals de València, Castelló i Alacant, així com amb la itinerància d’exposicions i col·leccions com ‘Art Contemporani de la Generalitat Valenciana’. A més, apostem per fer arribar les nostres propostes més enllà de la Comunitat, a ciutats com Madrid, Saragossa i Pamplona, mitjançant la coproducció i altres fórmules de col·laboració”, assenyala el director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont.

Deu exposicions en cartell a la Comunitat Valenciana

El Museu de Belles Arts de Castelló, el Centre Cultural Las Cigarreras d’Alacant, el Museu del Mar a Santa Pola (Alacant), el Palau de Malferit a Aielo de Malferit i el Centre del Carme Cultura Contemporània de València són els cinc espais culturals que presenten produccions del Consorci de Museus en el seu cartell expositiu.

Després de passar inicialment pel Museu de Belles Arts de València i pel Museu de Belles Arts Gravina (MUBAG) d’Alacant, la mostra ‘José Aparicio. 1770-1838’ pot visitar-se al Museu de Belles Arts de Castelló fins al 5 de febrer de 2023. Es tracta de la primera mostra individual dedicada fins hui a l’artista alacantí, el recorregut del qual el va portar de la seua ciutat natal, en la qual només es podien realitzar els considerats ‘estudis menors’, a convertir-se en pintor de cambra de Ferran VII.

Fins al 8 de gener està oberta al públic al Palau de Malferit (Aielo de Malferit, Valencia) —amb motiu del seu nomenament com a Capital Cultural Valenciana 2022— la mostra ‘Mirades a la memòria. Art Contemporani de la Generalitat Valenciana’. Aquesta exposició, que continua amb la itinerància de la col·lecció ‘Art contemporani’ per la Comunitat Valenciana, reuneix els treballs d’Ana Teresa Ortega, Bleda i Rosa, Irene Grau i Pilar Beltrán. Una sèrie de propostes, amb la fotografia com a eix vertebrador, que indaguen en la memòria i el paisatge com a elements configuradors de la identitat, determinants en la construcció del caràcter i la singularitat de l’individu i la col·lectivitat.

La col·lecció ‘Art contemporani de la Generalitat Valenciana’ també compta amb una exposició al Museu del Mar a Santa Pola (Alacant), disponible fins al 8 de gener. La mostra ‘De l’escultura a la instal·lació artística. Art contemporani de la Generalitat Valenciana’ reuneix els treballs d’Edu Comelles, Enric Mestre, Fermín Jiménez Landa, Inma Femenía, Lucía Peiró, Patricia Gómez & María Jesús González, Rosana Antolí i Sebastià Miralles, que, per mitjà de diferents plantejaments tècnics, exposen la relació entre l’objecte artístic i l’espai que l’envolta.

També a la província d’Alacant, al Centre Cultural Las Cigarreras, pot visitar-se fins al 25 de febrer de 2023 ‘¿Te está llegando algo?’, el segon projecte seleccionat en Scroll 2022, la convocatòria pública de creació artística audiovisual impulsada pel Consorci de Museus per a l’espai NEGRE del centre cultural alacantí. L’obra de les artistes Sara Aliana i Sara Marhuenda reflexiona, mitjançant el registre audiovisual d’un viatge a la Documenta de Kassel, sobre la corporalitat, la digitalització i l’amistat, així com el moment de canvi que suposa la dècada dels 20 anys.

El Centre del Carme Cultura Contemporània mostra a València sis exposicions de producció pròpia per a repassar la trajectòria de Jaime Hayón, indagar el futur de l’hàbitat contemporani, recórrer la vida i l’obra de Joan Fuster, submergir-se en el panorama de la il·lustració internacional, descobrir la ruta d’art urbà del València CF i experimentar els fluxos digitals a partir de la participació activa en la instal·lació de Rubén Tortosa. A més d’una intensa programació d’activitats per a totes les edats.

El CMCV a Madrid i Pamplona

A més de l’agenda expositiva a la Comunitat Valenciana, el Consorci de Museus també participa en l’oferta cultural de Madrid i Pamplona, amb la coproducció de les exposicions ‘Ximo Roca. Mediterranean Design’ i ‘Duerma en ti… maternidades robadas en España (1939-1999)’, respectivament.

La retrospectiva sobre Ximo Roca repassa la trajectòria del creador valencià des dels seus inicis, en els anys 80, fins als seus treballs més actuals en el camp del disseny, amb una selecció de peces realitzades tant per a diferents firmes com al capdavant del seu propi estudi, i que mostren el seu personal estil. Pot visitar-se al Museu Nacional d’Arts Decoratives de Madrid. Disponible fins al 19 de febrer de 2023.

D’altra banda, l’exposició ‘Duerma en ti… maternidades robadas en España (1939-1999)’ és una mostra fotogràfica que aborda una investigació a partir de la història d’una vintena de casos de xiquets robats i que és el resultat del projecte d’investigació d’Aránzazu Borrachero Mendívil i Pedro Lange-Churión. Després d’haver-se estrenat al CCCC de València i haver-se exhibit al Museu Nacional d’Antropologia de Madrid, ara pot visitar-se al Planetari de Pamplona fins al pròxim 5 de gener de 2023.

error: Content is protected !!