LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA ESTRENA LA PRIMERA ADAPTACIÓ TEATRAL DEL ‘PLÁCIDO’ DE BERLANGA

En l’Any Berlanga, ASSAIG-Grup de Teatre de la Universitat de València ret el seu propi homenatge al cineasta valencià amb l’estrena de la primera adaptació dramàtica de la seua pel·lícula ‘Plácido’ recuperant el títol original de l’obra fílmica: ‘Convida un pobre a la teua taula’. Amb direcció de Pep Sanchis i Núria Martín, l’espectacle teatral es representarà els dies 15, 16 i 17 (19 hores) a la Sala Matilde Salvador de La Nau.

El 2021 ha estat declarat com a Any García-Berlanga pel Consell de la Generalitat Valenciana, en commemoració del centenari del naixement del cineasta valencià (1921-2021); i una Comissió Commemorativa, adscrita a la Presidència de la GVA i formada pel Ministeri de Cultura i Esports, la Diputació de València i l’Ajuntament de la ciutat, entre uns altres membres, ha estat l’encarregada d’establir i pautar la programació d’activitats durant tot l’exercici, en la qual s’inclou l’última producció d’ASSAIG-Grup de Teatre de la Universitat de València, ‘Convida un pobre a la teua taula’.

Amb aquest títol, ASSAIG recupera el nom original de la pel·lícula ‘Plácido’, permetent el diàleg amb el present. Segons apunta Pep Sanchis, “hem treballat sobre el món que planteja el cineasta, un creador compromés amb la societat i l’ésser humà, i l’hem transplantat al present, als personatges, les situacions i la crítica social de la nostra realitat”.

Per a aquesta comesa, s’han utilitzat els ingredients que planteja l’obra mestra de Berlanga: un tètric i fosc conte de Nadal on l’home és llop per a l’home, els diners no coneixen més referent que ells mateixos, i la província i les seues gents són tot allò fora de la M-30. La crisi econòmica i els desafiaments de supervivència de les classes més desfavorides, la caritat privada com a motor solidari enfront de l’abandó sistemàtic de l’Estat a la seua ciutadania i l’humor, la mala bava i la ironia àcida com a mecanismes de denúncia dels abusos de les classes privilegiades i els seus tentacles situats en el sistema financer i polític.

Tot això és ‘Plácido’, de García-Berlanga, i tot això és el repte al qual s’ha enfrontat la nova producció d’ASSAIG amb l’adaptació teatral ‘Convida un pobre a la teua taula’, un projecte ambiciós, generós amb l’autor, que respecta la seua cosmovisió i trasllada el llenguatge audiovisual al llenguatge teatral.

En definitiva, ‘Convida un pobre a la teua taula’ és una metamorfosi que parteix del respecte “reverencial i sagrat al material original” i aterra al més pur estil Berlanga: des de la irreverència, traint-se a ell mateix, des de l’acidesa més corrosiva, el desafiament institucional i el menyspreu cap als paradigmes d’allò políticament correcte.

Suport institucional

Organitzada per la Universitat de València, a través del Vicerectorat de Cultura i Esport, i la Fundació General UV, l’obra ‘Convida un pobre a la teua taula’ ha comptat amb la col·laboració institucional de Presidència de la Generalitat Valenciana, on s’inscriu la Comissió Commemorativa de l’Any Berlanga presidida per Rosana Pastor, i l’Ajuntament de València, a través de la Regidoria d’Acció Cultural que representa Maite Ibáñez; amb la participació de l’Institut Valencià de Cultura.

Per a Rosana Pastor, “és important posicionar des de l’art dramàtic la influència de Berlanga i que aquesta arribe a la joventut a través del teatre”. La comissionada per a l’Any Berlanga assenyala, així mateix, la rellevància de la “crítica social” i de “l’humor lúcid” en l’obra berlanguiana, la qual cosa s’aborda des d’un grup jove de teatre universitari per a ser projectada al públic general.

La regidora d’Acció Cultural, Maite Ibáñez, destaca que “estem encantats de donar suport a la producció d’aquesta peça, que trasllada al format escènic una obra cinematogràfica, donant-li una lectura actual”. L’Any Berlanga, gràcies a l’àmplia programació d’activitats, “està sent fonamental per donar a conéixer la vida del cineasta i reforçar l’interés per la seua obra cinematogràfica, la qual va retratar la societat del seu temps de manera molt peculiar”, valora Ibáñez. Sense dubte, l’obra, que també serà representada al Teatre El Musical l’any que ve, “contribueix a mantindre vius l’enorme llegat cultural de Berlanga i el record de la seua fascinant personalitat i genialitat”.

Mentre, la vicerectora de Cultura i Esport de la Universitat de València, Ester Alba, subratlla, per la seua banda, la rellevància cultural de la figura de García-Berlanga per a la Universitat i la “clara aposta institucional” per l’Any que es commemora aquest 2021-2022, al qual la institució acadèmica se suma amb l’organització d’una programació específica d’activitats on s’inclouen, a més de la producció d’ASSAIG, les col·laboracions del Festival de Migmetratges La Cabina aquesta tardor i les Nits de Cinema al Claustre de La Nau aquest estiu amb la Filmoteca en diferents cicles dedicats al director de ‘Bienvenido, Mister Marshall’.

Un any commemoratiu que en la Universitat de València continuarà en el primer trimestre de 2022 amb la inauguració d’una exposició sobre el còmic berlanguià, comissariada pel director de l’Aula del Còmic UV, Álvaro Pons.

FITXA TÈCNICA

SINOPSI: És 24 de desembre a València, una ciutat de províncies. El Consell Valencià de Benestar Social, amb el patrocini d’un magnat de l’alimentació, ha organitzat una campanya nadalenca amb el títol ‘Convida un pobre a la teua taula’. D’altra banda, Plácido, un rider de 60 anys, és contractat per dur, de manera sostenible, els sopars a les diferents cases, però se n’adona d’un problema molt greu: ha de pagar el préstec hipotecari i no té prou diners.

EQUIP ARTÍSTIC I TÈCNIC:

Repartiment artístic: ALUMNAT DE LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA

Adaptació teatral: JAVIER SAHUQUILLO I BORJA LÓPEZ COLLADO

Direcció: PEP SANCHIS I NÚRIA MARTÍN

Escenografia: LUIS CRESPO

Vestuari: TONUCA

Realització vídeo: DANI SERRANO I NEUS FRANCÉS

Il·luminació: VÍCTOR ANTÓN

Espai sonor: PANCHI VIVÓ

Comunicació: MAR SANJUÁN

REPRESENTACIONS: Data: del 15 al 17 de desembre de 2021, 19 hores.

Lloc: Sala Matilde Salvador. Centre Cultural La Nau de la Universitat de València

———————————————————————-

AÑO BERLANGA 2021

La Universitat de València estrena la primera adaptación teatral del ‘Plácido’ de Berlanga

FICHA TÉCNICA

SINOPSIS: Es 24 de diciembre en València, una ciudad de provincias. El Consejo Valenciano de Bienestar Social, con el patrocinio de un magnate de la alimentación, ha organizado una campaña navideña con el título ‘Invita un pobre a tu mesa’. Por otro lado, Plácido, un rider de 60 años, es contratado para llevar, de manera sostenible, las cenas en las diferentes casas, pero se da cuenta de un problema muy grave: tiene que pagar el préstamo hipotecario y no tiene suficiente dinero.

EQUIPO ARTÍSTICO Y TÉCNICO:

Reparto artístico: ALUMNADO DE LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA

Adaptación teatral: JAVIER SAHUQUILLO Y BORJA LÓPEZ COLLADO

Dirección: PEP SANCHIS Y NÚRIA MARTÍN

Escenografía: LUIS CRESPO

Vestuario: TONUCA

Realización vídeo: DANI SERRANO Y NEUS FRANCÉS

Iluminación: VÍCTOR ANTÓN

Espacio sonoro: PANCHI VIVÓ

Comunicación: MAR SANJUÁN

REPRESENTACIONES: Fecha: del 15 al 17 de diciembre de 2021, 19 horas.

Lugar: Sala Matilde Salvador. Centre Cultural La Nau de la Universitat de València

error: Content is protected !!