LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA REOBRI LA SALA PALMIRENO COM A NOVA SEU DE L’AULA D’ARTS ESCÈNIQUES

La Universitat de València reobrirà dimecres, 24 de novembre, a les 19 hores, la Sala Palmireno a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat com a nou espai per a programar activitat teatral i d’arts escèniques. El professor del Grup de Dansa  de la Universitat de València, l’intèrpret, coreògraf i director d’obres de dansa contemporània Toni Aparisi hi oferirà una peformance i diversos estudiants d’ASSAIG  -Grup de Teatre  de la Universitat de la Universitat de València-, hi faran una lectura dramatitzada ‘Convida un pobre a la teua taula’, un homenatge a Luis García Berlanga. La reobertura d’aquest centre s’inscriu en el marc de la iniciativa ‘Cultura als Campus’, promoguda pel Vicerectorat de Cultura per a acostar les activitats culturals a l’alumnat.

L’acte estarà presidit per la rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre, i tindrà la participació de la vicerectora de Cultura i Esport, Ester Alba, del degà de la Facultat de Geografia i Història, Josep Montesinos, i de la directora de l’Aula d’Arts Escèniques de la Universitat, Laura Monrós. La programació regular de l’Aula d’Arts Escèniques de la Universitat començarà l’any vinent. A partir del primer semestre de 2022, diferents grups de teatre de la Universitat visitaran la Sala Palmireno un dimarts de cada mes. Entre els grups participants, hi haurà La Col·lectiva Imaginària amb l’obra Curiasses, Teatre Estudiantil Komos amb Lisístrata o l’Agrupació Escènica Enrique Rambal, que presentarà un breu monòleg, Exilio hacia la muerte, del jove actor Josemi Pérez Sanz.

Per al pròxim curs, en col·laboració amb el Centre de Documentació Escènica de l’Institut  Valencià de Cultura i l’Arxiu Històric de la Universitat, també està prevista la projecció de l’audiovisual Yo comencé en la Palmireno. El documental intentarà connectar aquelles persones que van iniciar la seua activitat professional a la Sala Palmireno, a través d’unes jornades de diàlegs entre professionals de l’escena a fi de retratar el significat de la històrica sala per a la cultura universitària.

La Universitat i el teatre: una història de quasi  500 anys

La Universitat de València té un gran vincle amb el teatre des de pràcticament els seus inicis. Hi ha notícies de representacions escèniques a l’Estudi General ja el 1531, però va ser dècades més tard quan va començar la programació teatral interrompuda de la Universitat. El dramaturg i retòric de la Universitat de València Joan Llorenç Palmireno (1524-1579), col·laborant amb el ressorgiment del teatre del segle XVIII, va fer una extensa tasca per l’escena teatral de la Universitat de València . Va compondre un bon nombre d’obres en les quals barrejava el canònic llatí amb el valencià, el castellà o les llengües romances, a més de promoure nombroses representacions de comèdies interpretades pels estudiants al Paranimf de La Nau.

Quatre segles més tard, el 1985, es va crear la sala de teatre Palmireno, situada a la Facultat de Filologia, actual Facultat de Geografia i Historia, com a nucli fonamental de les activitats de l’Aula de Teatre  durant més de vint anys. Des del 1989 i durant la celebració del Cinc Segles (1999-2002), la Sala Palmireno va tenir un ritme frenètic, amb Nel Diago,  Ramon X. Roselló i Ferran Grau al capdavant de l’Aula.

En el curs 2004-2005, la Sala Palmireno es va tancar i l’activitat de les arts escèniques es va traslladar a la sala Matilde Salvador de La Nau, amb el professor Ferran Grau com a responsable de l’Aula. En l’actualitat i des del 2015, aquest lloc l’ocupa la professora de la Universitat de València Laura Monrós, directora de l’Aula d’Arts Escèniques de la Universitat.

La Palmireno, a més de ser durant dècades la seu del teatre universitari valencià, va veure nàixer i créixer el grup de teatre de la Universitat de València, L’Eina Teatre, que ara rep el nom d’ASSAIG  –Grup de Teatre de la Universitat de València. El grup, dirigit des del 1990 per Pep Sanchis, ha ofert més de 40 espectacles.

error: Content is protected !!