L’ETNO aprofundix en el canvi climàtic amb l’exposició ‘El temps està destarifat’

  • La mostra temporal, situada a la sala Joan F. Mira de la Beneficència, “aposta per una reflexió de la ciutadania des de les experiències de persones del món rural”, explica el diputat de Cultura, Xavier Rius

L’ETNO. Museu Valencià d’Etnologia de la Diputació de València presenta una nova exposició temporal. ‘El temps està destarifat. Percepció climàtica d’una generació’ ens parla de situacions concretes derivades del calfament global: el canvi de calendari de la transhumància (els ramaders tarden més a baixar de les muntanyes per falta de fred), la necessitat de proveir d’aigua i pinsos als bestiars, l’avançament de les collites o l’increment dels costos d’aigua per a uns camps secs per falta de pluja, etc.

El diputat de Cultura, Xavier Rius, explica que “si bé totes les exposicions de l’ETNO aposten per la reflexió, en esta es treballa per a fer que la ciutadania medite sobre el canvi climàtic des de les experiències micro, de gent pròxima, per a poder entendre la realitat global, el macro”. El comissari de l’exposició, Pablo Vidal, remarca que la mostra es basa “en donar a conéixer la percepció de les persones majors que viuen i treballen en el medi rural sobre el canvi climàtic i com els afecta en la producció i en la seua manera de viure”, afig el fotògraf i també comissari David Cantillo.

L’exposició pretén mostrar mitjançant entrevistes a estes persones majors les conseqüències del canvi climàtic en les seues activitats professionals: la reducció de les precipitacions i la seua falta de regularitat, l’augment de la calor i l’arribada més primerenca, així com la dràstica reducció de les nevades hivernals i el retard de l’hivern. El plantejament expositiu suposa un canvi en la manera d’exposar per part de l’ETNO. Per primera vegada, la projecció d’imatges s’estén a tota la sala i es convertix en eix de la mostra, la qual cosa permet donar protagonisme als testimoniatges dels informants.

A més, l’ETNO. Museu Valencià d’Etnologia ha inclòs en l’exposició una sèrie d’objectes de la seua col·lecció de fons relatius a les zones de muntanya. La selecció d’objectes realitzada per Jorge Cruz, conservador del museu, ens indica la duresa d’este territori i ens permet observar que molts d’ells estan caient en desús pel canvi climàtic (sabates de sola de fusta, estufes, capa de pastor, etc.).

La mostra temporal també es deté en els canvis que es produïxen en l’àmbit domèstic: ja no són necessàries peces d’abric com abans, ni calfar la casa com en temps passat… Fins i tot retardem celebracions pròpies de l’entrada de l’hivern com la matança del porc, que s’està realitzant més tard per l’excés de calor.

Finalment, la mostra presenta testimoniatges que ens indiquen el canvi dels animals en les zones rurals, cas de la desaparició d’ocells o l’abundància d’insectes en cotes més altes que produïx més molèsties al bestiar. Un conjunt d’aspectes de caràcter quotidià de les zones rurals que ens indica de manera concreta que la crisi climàtica s’ha instal·lat en les nostres vides.

L’exposició està comissariada per Pablo Vidal, professor d’Antropologia Social i Cultural en la Universitat Catòlica de València i autor de nombroses publicacions sobre nomadisme, medi rural, paisatge i muntanya; i pel fotògraf valencià David Cantillo, que a més de comissariar la mostra ha realitzat les fotografies de l’exposició.

error: Content is protected !!