POLIRÍTMIA COMENÇA EDICIÓ AMB MARALA I LA MARIA A LA PLAÇA DE L’AJUNTAMENT DE VALÈNCIA

Polirítmia comença la programació de concerts amb el trio Marala el diumenge 2 de juliol, a les 22.00 hores, a la plaça de l’Ajuntament

Dilluns 3 de juliol serà el torn de La Maria, la cantant emergent d’Oliva que presentarà el seu disc ‘L’Assumpció’

La 6a edició del festival dedicat a la música i les danses arrelades a la Mediterrània se celebra de l’1 al 9 de juliol a València amb 14 concerts d’accés lliure

El festival Polirítmia, organitzat per la conselleria de Cultura per mitjà de l’Institut Valencià de Cultura, comença la sisena edició amb un intens cap de setmana d’activitats de cultura popular i les propostes musicals del trio Marala i l’artista emergent d’Oliva La Maria, que enceten la programació de concerts amb les seues propostes diumenge i dilluns.

Polirítmia portarà fins al bell mig de la ciutat la música i les danses de la Mediterrània, amb concerts gratuïts i formació per al professorat de l’1 al 9 de juliol. La cita estiuenca de Polirítmia a la ciutat es consolida amb aquest sisé any i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de València i la Diputació de València.

Polirítmia 2023 començarà dissabte, 1 de juliol, amb el Sarau de la Fira, emmarcat en les Nits de Folk de la Gran Fira de València, una sessió oberta de música i ball a les 22.00 hores a la plaça de l’Ajuntament. Aquesta nit també tindrà lloc, a les 24.00, el Correfoc de la Fira.

El diumenge 2 de juliol arrancaran els concerts gratuïts a la plaça de l’Ajuntament amb la proposta de Marala a les 22.00 hores, on les tres intèrprets presentaran el seu treball més recent, ‘Jota de morir’, en què les intèrprets tracten el tema de la mort, integrant-la-hi i recuperant-la com a motiu de l’art.

El dilluns 3 de juliol tindrà lloc la jornada de conferències a la sala Matilde Salvador de La Nau, que inclourà el concert didàctic de Rubén Alonso, ‘Antropoloops’, un acostament creatiu al patrimoni immaterial sonor des de la lògica de la remescla musical. A la nit, la plaça de l’Ajuntament rebrà, a les 22.00 hores, el concert de La Maria, la cantant d’Oliva que està revolucionant el cant valencià, que presentarà al Polirítmia ‘L’Assumpció’, el seu esperat primer treball d’estudi.

Programació

El dimarts, dia 4 de juliol, a les 22.00 hores, l’escenari del Polirítmia a la plaça de l’Ajuntament acollirà les xiques de la Balkan Paradise Orchestra, que estrena ‘Catarsis’, el seu nou espectacle que simbolitza el moment d’alliberació emocional a través de la música, el moviment i la festa.

El dimecres 5 de juliol, a les 20.00 hores, al Teatre Rialto de València, l’artista valenciana Tere Núñez presentarà els resultats de la seua residència artística internacional, juntament amb el duo portugués Couple Coffee; i a les 22.00 hores, a la plaça de l’Ajuntament, serà el torn del turc Ali Doğan Gönültaş, que presentarà ‘Kiğı’, el seu primer àlbum en solitari, sorgit com a resultat de més de deu anys d’investigació de camp.

El dijous 6 de juliol hi haurà, de nou, una doble proposta artística. A les 20.00 hores, al Teatre Rialto, Álvaro Sola, artista multidisciplinari que atorga a la indústria musical i al flamenc una amalgama d’imatges i sons frescos, presentarà el seu espectacle ‘Puñales’. A les 22.00 hores, a l’escenari de la plaça de l’Ajuntament, el grup La Plazuela reivindicarà les seues arrels andaluses amb un discurs actual i renovat que té com a pilars principals el flamenc, la música electrònica i el ‘nu funk’.

El divendres 7, la menorquina Anna Ferrer presentarà al Rialto, a les 20.00 hores, ‘Parenòstic’, un treball en què creació i tradició van plegades. A les 22.00 hores serà el libanés Aleph qui arribe a la plaça de l’Ajuntament amb la seua fusió de tres mons: el ‘jazz’, el flamenc i el món oriental, en un espectacle sense precedents.

El dissabte 8 de juliol, la programació començarà a les 18.30 hores amb l’actuació itinerant de les Muixerangues de la Fira, que enguany comptarà amb la Muixeranga d’Algemesí. A les 20.00 hores, el Teatre Rialto acollirà la proposta dels valencians N340, que combinen sense complexos tradicions com ara la valenciana, la mediterrània o la roquera, i a les 22.00 hores serà el torn de la siriana Mais Harb amb l’espectacle ‘Arabic Music Show’, una mescla de cançons pròpies i algunes cançons del folklore àrab, especialment el sirià.

La sisena edició de Polirítmia conclourà el diumenge 9 de juliol, també amb un programa doble. A les 20.00 hores, al Teatre Rialto, el trio Samaïa presentarà ‘Traversées’, un repertori que aprofundeix en les tradicions més estimades per les tres cantants i que ret homenatge a les llengües regionals de França, així com d’Europa i Pròxim Orient. La cloenda final del festival vindrà amb Maria del Mar Bonet a les 22.00 hores, a la plaça de l’Ajuntament, que tornarà a demostrar per què és una de les grans referències de la cançó d’autor al món.

Vessant formatiu

Paral·lelament a la programació escènica, Polirítmia proposa una línia formativa en cada edició: tallers adreçats a professorat i músics professionals, organitzats per l’àrea artisticoexpressiva del Cefire. Enguany, La Nau albergarà les propostes docents de Mara Aranda, Adolf Murillo i Ali Doğan Gönültaş. A més, en la jornada de conferències del 3 de juliol hi haurà dues ponències sobre dansa a càrrec de Rosario Rodríguez i Sara Esteller, que conclouran amb el concert didàctic de Rubén Alonso.

El dissabte 8 de juliol tindrà lloc, al Centre Octubre de València, la Jornada d’Internacionalització de les Músiques d’Arrel, organitzada pel Vicerectorat de Cultura i Societat de la Universitat de València amb la col·laboració de la Valencian Music Office i l’Institut Valencià de Cultura. La jornada té un complet programa de taules redones sobre els processos de creació i internacionalització en el cas concret de la música d’arrel, que s’allargarà des de les 9.00 fins a les 15.00 hores.

Tots els concerts del festival són d’accés lliure. En el cas dels que acull el Teatre Rialto, les invitacions es repartiran en taquilla des d’una hora abans dels concerts. Per a les jornades formatives i la jornada d’internacionalització, cal fer inscripció en <poliritmia.ivc.gva.es>.

L’estudi del dissenyador Quim Marín ha sigut l’encarregat de dissenyar enguany la imatge del festival, que crea una “bandera” mediterrània amb els colors dels diversos paisatges que es poden trobar als països que conformen les riberes de la mar.

error: Content is protected !!