SANT MIQUEL DELS REIS ACULL UN PROJECTE ARTÍSTIC EN HOMENATGE A LES DONES ANTIFEIXISTES DE PRINCIPIS DE SEGLE

L’antiga presó franquista acollirà uns tallers de mediació amb col·lectius i plataformes ciutadanes durant el mes de gener

Els resultats de la investigació es plasmaran en una acció escènica i una instal·lació artística que s’estrenaran al maig

Homenajes desobedientes aspira a fer un exercici de memòria que enllace amb el moviment feminista actual

El monestir de Sant Miquel dels Reis acull un projecte artístic i d’investigació en homenatge a les dones antifeixistes que pretén reclamar el llegat d’aquestes dones i el treball constant de les organitzacions civils per la memòria històrica.

La proposta té per títol ‘Homenaje desobediente. Arquitectura del abrazo. Mujeres antifascistas’, i és una producció de PRO21 per a la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport.

La iniciativa constarà d’una acció escènica, una instal·lació artística en l’altar de l’antiga església i els altars laterals, una publicació, un vídeo documental i un reportatge fotogràfic com a arxiu de memòria. Les diferents activitats es vincularan al moment previ a l’opressió de la dictadura, en concret, a la implicació de les dones antifeixistes d’aquell període en la transformació de la societat. L’objectiu és enllaçar aquell esperit contestatari i reformista amb la mobilització feminista actual.

La directora general de Cultura i Patrimoni de la Conselleria de Cultura, Carmen Amoraga, ha indicat que la recuperació de la memòria “és un exercici de justícia que hem d’impulsar des de les administracions”.

Sobre el projecte de dones antifeixistes ha assenyalat que la reparació és doble, perquè “les dones antifeixistes van patir per la seua ideologia i pel seu gènere. Van ser silenciades per la dictadura repressora i per la propensió masclista de la història. És el moment de recuperar-les i de reconéixer i valorar la seua tasca en la societat espanyola”.

Per la seua banda, la directora artística i comissària, Paula Valero, ha destacat que “celebrar el seu llegat en el moviment feminista actual és una manera de procurar una altra memòria que ens servisca per a recuperar els útils que necessitem davant de les actituds i articulacions dels nous feixismes”.

L’espai on es desenvoluparan tant la mediació amb els col·lectius i associacions com les diferents accions artístiques és un antic monestir que en el seu passat va ser presó política, de manera que ‘Homenaje desobediente’ també aspira a recuperar la memòria de les víctimes del passat franquista d’aquest edifici, que és un dels millors exponents de l’arquitectura valenciana del Renaixement.

Mediació amb col·lectius

La convocatòria pretén reunir el major espectre de grups i plataformes vinculades a aquestes lluites en un acte comú a fi de fer un exercici de reparació i visibilització. Ahir a la vesprada es va informar de la iniciativa els primers grups d’associacions i particulars interessats a participar-hi. Entre els i les assistents van estar el Cor Dona Veu; el president Ángel González i la documentalista Cristina Escrivà en representació de la Coordinadora d’Associacions per la Memòria Democràtica del País Valencià (CAMDE-PV); l’Associació de Familiars de Víctimes del Franquisme de la Fossa 21 del Cementeri de Paterna; la Plataforma Suport Querella Argentina País Valencià; Acció Antifeixista València, i la investigadora, docent i creadora escènica Carolina Boluda.

Durant la trobada es van exposar els propòsits d’aquest projecte i es va informar del treball desenvolupat per les artistes i activistes argentines integrants del moviment Ni una Menos, Lucila Quieto i Carolina Golder. Aquesta última, a més, és una de les cinc integrants del col·lectiu Grupo de Arte Callejero (GAC). En connexió des de Buenos Aires, les ponents van compartir la seua experiència i les eines sobre la reparació de la memòria amb les persones assistents.

Gestos desobedients

El treball que s’està desenvolupant a Sant Miquel dels Reis forma part d’una sèrie de dispositius reunits amb el nom Homenajes desobedientes, amb els que Paula Valero pretén activar gestos de rebel·lia que en el passat van fer persones que es van enfrontar a formes inhumanes d’opressió i injustícia.

L’anhel de l’artista és activar aquells actes de rebel·lia en el present i entendre’ls des d’un lloc de responsabilitat i ètica. Cada acció es va adaptant a un espai, una etnografia experimental, un territori i un contingut.

La primera aproximació a aquest ‘Homenaje desobediente’ va ser en 2019, a la sala La Mutant de València, on Paula Valero va impartir un taller d’art i acció social. En finalitzar, les participants van protagonitzar una experimentació escènica que plantejava l’imaginari de la reparació plasmat en el quadro ‘L’abraçada’ de Juan Genovés. Els fruits del taller han donat lloc al projecte en desenvolupament a Sant Miquel dels Reis.

error: Content is protected !!