LA LOCALITAT DE QUESA ACULL LA CINQUENA EDICIÓ DE LA RESIDÈNCIA ARTÍSTICA ENCLAVE LAND ART

LA LOCALITAT DE QUESA ACULL LA CINQUENA EDICIÓ DE LA RESIDÈNCIA ARTÍSTICA ENCLAVE LAND ART

Diumenge 19 de novembre començarà la cinquena edició de la residència artística Enclave Land Art a la localitat de Quesa. L’organització i els artistes presentaran els projectes a algunes iniciatives locals, veins i gent del territori interessada en participar. Serà una primera presa de contacte que donarà el tret d’eixida a dues setmanes en les quals 7 artistes treballaran amb un concepte comú relacionat amb el territori i que ha servit de nexe conceptual del les propostes. El dissabte 25 de novembre es realitzarà una jornada de portes obertes amb tallers propostos per a tots els públics. La residència tindrà la seva cloenda el dissabte 2 de desembre amb una exposició fotogràfica dels projectes i visites guiades al recorregut artístic, que serà permanent, entre altres activitats performatives proposades.

Foto portada: “ORIGEN” de Isabel Rodríguez

En la seua cinquena edició Enclave Land Art – nascuda l’any 2016 a Vistabella del Maestrat (Castelló) i traslladada durant dues edicions a la la Vall de Gallinera (Alacant) – arriba a la localitat de Quesa (València) per a continuar amb la seua itinerància i la filosofia d’incentivar el diàleg de l’ésser humà amb la naturalesa a través de l’art contemporani. L’origen d’Enclave Land Art està vinculat a la creació d’itineraris artístics en el medi rural, creats mitjançant una residència internacional d’artistes de dues setmanes de duració.

Els artistes seleccionats són: Jana Barrera (ESP) amb “TEJIDOS TEMPORALES”, Pablo Díaz (ARG) amb “CRONOAURAL”, Alfredo Guillamón (ESP) amb “LÍRICAS ENVOLVENTES DEL RÍO ESCALONA”, Alexandra Knie (ALE) amb “WEAVING NATURE”, Isabel Campos Gil (ESP) amb “UNA GRIETA EN EL TIEMPO”, Manuel Prados (ESP) amb “ESPEJO ASTRONÓMICO DE AGUA” i Isabel Rodríguez (ITA -CUB) amb “ORIGEN”.

Al juliol es va llançar una convocatòria internacional per a la selecció dels 7 projectes que formaran part d’aquesta edició.

La selecció va ser portada a terme per un jurat composat per:

 • Jose Luís Pérez Pont, director gerent del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i director del Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) de València.
 • Obarra Nagore, encarregada de la coordinació i gestió de les exposicions temporals i de la conservació, documentació i catalogació de les dos col·leccions que formen part del CDAN
 • Joan Josep Soler, historiador i crític d’art i editor de la Revista Sinergias Art Visual and Performing Art Magazine.
 • Graham Bell, artista transgénere i performer.
 • Miguel Mallol, comissari independent i director d’Enclave Land Art.

Després de varies fases de selecció, a setembre es varen seleccionar les propostes que formaran part d’Enclave Land Art 2023, d’entre més de 140 participants de tot el món.

Enclave és un projecte que està co-produït pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana dins del seu programa Cultura Resident, programa de residències de creació.

A més és una de les iniciatives vinculades a Creaturisme de l’Agència Valenciana de Turisme. Compta també amb el suport de l’Ajuntament de Quesa.

La residència Enclave Land Art proposarà una sèrie d’activitats i trobades en paral·lel durant el període de sojorn dels artistes amb la finalitat d’incentivar la seua interacció amb el territori i els seus habitants a més de donar a conèixer els projectes i la seua línia d’investigació.

A més d’aquesta iniciativa artística, el projecte Enclave tindrà una presència permanent al territori a través de les seves diferents seccions:

A partir d’un concepte proposat per l’organització d’Enclave Land Art, són cinc instal·lacions permanents – de les quals una ve presentada amb una performance -, un treball audiovisual i de dansa i una performance sonora d’investigació i interrelació amb el territori els que han sigut seleccionats per a la residència. La temàtica està relacionada amb la concepció del pas del temps a partir de la percepció dels canvis i el moviment. Concepte que va ser inspirat pel contrast entre les acolorides muntanyes de sediments minerals i l’antiga mina de dolerites grises de la ‘Cantera del Cerro Negro’ presents en la zona de l’antic llit del riu escalona, a l’altura de l’anomenat Salto del Molino.

 • Enclave Cinema: Una plataforma de reflexió cinematogràfica amb un festival convidat cada any i unes jornades de projeccions i debats. La seua tercera edició es va dur a terme durant el cap de setmana del 29 de setembre a l’1 d’octubre en la localitat de Quesa. El festival convidat va ser el Humans Fest, Festival Internacional de Cinema i Drets humans i a més es va projectar per als alumnes de l’IES de la Canal de Navarrés el documental ‘El sostre groc’ dirigit per Isabel Coixet amb la presència en el debat posterior de dos de les seues actrius.
 • Enclave Educació: Basada en tallers didàctics sobre art contemporani i medi ambient que tindrà una continuïtat anual i permanent amb les escoles i instituts del territori. Durant la residència Enclave Land Art es faran tallers que impartiran els artistes a l’escola local i una jornada de tallers i portes obertes per a tots els pùblics.
 • Enclave Curatorial: Projecte expositiu que es desenvoluparà en un espai extern a la localitat on es fa la residència. Alguns dels artistes que hagin participat en la residència en alguna de les edicions seran els que formaran part de la proposta a realitzar.
 • Enclave Projects: Són col·laboracions i intervencions puntuals d’Enclave Land Art amb altres iniciatives i/o manifestacions vinculades a l’Art i la Natura.

Programa d’Activitats de la Residència Enclave Land Art 2023

Participació gratuïta

TROBADA AMB ARTISTES I ORGANITZACIÓ D’ENCLAVE LAND ART 2023

Diumenge 19 de novembre 2023

Sala d’actes de l’Ajuntament de Quesa

20.00

Durant esta trobada els artistes presentaran els seus treballs amb l’objectiu d’intercanviar sinergies amb el teixit social present. Serà una primera presa de contacte de la gent del territori amb els projectes i dels artistes amb la gent local amb qui compartiran les accions i el procés.

TALLERS SOBRE ART CONTEMPORANI

Dissabte 25 de novembre 2023

Diferents seus. Punt de trobada a l’Ajuntament de Quesa

10.00 – 13.00

Es desenvoluparan simultàniament diversos tallers amb els/les artistes participants de la residència.

Reserva de places: education@enclavelandart.org

+ Info: www.enclavelandart.org

PRESENTACIÓ DE PROJECTES D’ENCLAVE LAND ART 2023

Dissabte 2 de desembre 2023

10.30 – Sala d’actes de l’Ajuntament de Quesa

 • Inauguració de l’exposició fotogràfica que presenta els set projectes de la quinta edició d’Enclave Land Art.

11.30 – Salt del Molino (Quesa)

 • Es realitzarà el recorregut de les instal·lacions permanents on cada artista explicarà el seu projecte junt als membres de l’organització.

13.00 Performance del projecte ‘ORIGEN’ de l’artista Isabel Rodríguez

 • Es realitzarà en la performance de presentació junt a la instal·lació permanent que realitzarà l’artista en la zona de l’antic llit del riu Escalona, enfront del Salto del Molino (Quesa).

17.00 Performance sonora de l’artista Pablo Díaz com a presentació del seu projecte ‘CRONOAURAL’.

 • Serà una performance participativa en la qual l’artista convidarà als participants a realitzar un recorregut per diverses estacions en el territori del Salt del Molino on activarà diferents estímuls sonors provinents de l’entorn.

18.30 Performance visual i de dansa de l’artista Jana Barrera com a presentació del seu projecte ‘TEIXITS TEMPORALS’.

 • L’artista realitzarà una performance visual i de dansa en la qual respondrà als estímuls provinents del territori convertint-los en moviment.

INFORMACIÓ ÚTIL:

Dates: Del 20 de novembre al 2 de desembre de 2023.

Diumenge 19 de novembre presentació de projectes.

Dissabte 25 de novembre Tallers didàctics oberts a tots els públics.

Dissabte 2 de desembre exposició fotogràfica i presentació de projectes.

LLOC: Sala d’actes de l’Ajuntament de Quesa i zona de l’antic llit del riu Escalona en el Salt del Molino.

Tel de contacte: 643 414 921|654 64 44 15 

Email: press@enclavelandart.org

www.enclavelandart.org

error: Content is protected !!