València redescobreix Mariano Benlliure a través d’una exposició per celebrar el 160 aniversari del seu naixement

• Cartell Exposició Mariano Benlliure

La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, ha recirdat que el pròxim divendres obri al museu Benlliure de València una exposició sobre este artista valencià, amb motiu de l’any Benlliure que està celebrant l’Ajuntament de València. La comissionaria de l’exposició és la besnéta de Benlliure, Lucrecia Enseñat Benlliure, arquitecta i investigadora de l’obra del seu besavi.

“Marià Benlliure és un artista complex, versàtil i prolífic, que sempre ofereix la possibilitat d’estudiar-lo des de noves perspectives o posant el focus d’atenció en aspectes de la seua producció que han quedat al marge en estudis anteriors. El motiu impulsor d’esta exposició és precisament donar a conéixer una bona part de l’obra més personal i íntima de l’escultor valencià, mai tractada de manera monogràfica en anteriors treballs i exposicions”, ha dit la regidora Glòria Tello.

Es tracta, en la seua gran majoria, objectes preciosos de regal, pertanyents al seu entorn familiar, encàrrecs per a personalitats de l’època o objectes relacionats amb la colònia d’artistes espanyols residents a Roma, amb la qual l’escultor va mantindre una estreta relació des de la seua arribada a Itàlia en 1881.

Una acurada selecció de 47 peces, en gran part inèdites, entre les quals trobem ventalls, paletes de pintor, alguns magnífics retrats en marbre i bronze, xicotetes escultures, àlbums i fotografies amb dedicatòria, elements pràcticament desconeguts dins de l’immens conjunt de l’obra de Marià Benlliure.

El projecte està comissariat per Lucrecia Enseñat Benlliure, directora de la Fundació Mariano Benlliure considerada, en l’actualitat, la màxima especialista en l’obra de l’escultor i compta per al catàleg amb la col.laboració de Victoria E. Bonet Solves.

Entre les peces de l’exposició podem destacar el pitxer commeoratiu del tractat hispanomarroquí de 1911, realitzat integrament en plata per l’escultor com a regal per al marqués d’Alhucemas, el ventall amb incustracions de pedres precioses que Benlliure va regalar a la seua segona esposa Lucrecia Arana en 1896 com a senyal de compromís o el delicat retrat en marbre de Faustina Casado i Posadillo, un dels seus primers treballs en marbre i mai exhibit fins ara. 

Durant tot el periode de l’exposició hi haurà visites guiades gratüites dimarts, dissabtes i diumenges per a persones i col.lectius previa reserva al telèfon del museu 963919103.

Imatgeper a l’any Benlliure

A més, la Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals ha dissenyat una imatge per a l’any Benlliure, que acompanya totes les activitats realcionades amb esta celebració. El dibuix està realitzat pel dissenyador gràfic i de producte Dani Nebot.

Restauració del monument al Marqués de Campo

Cal recordar també que, des del mes de setembre, s’està duent a terme la restauració del monument al Marqués de Campo, situat a la Gran Via Marquès del Túria en la plaça de Cánovas.

Es tracta d’un dels conjunts monumentals més ambiciosos de l’escultor,realitzat entre 1885 i 1911. Està dedicat a José Campo Pérez (València 1814- Madrid 1889) qui va ser alcalde de València i un dels principals impulsors de les reformes urbanes. El monument va ser instal·lat en un primer moment davant de la Casa Consistorial a la plaça d’Emilio Castelar fins que el 1933 es va traslladar a la seua ubicació actual.

Una de les figures, l’al·legoria de la Marina, un refinat nu femení, va obtenir la medalla d’or a la Exposició internacional de Munic de 1894.

error: Content is protected !!